Не е лесно да бъдеш лидер – трябва да се взимат решения, трябва да умеете да общувате с най-различни хора, а и напрежението да се постигат поставени цели не приключва с края на работния ден. Ако сте лидери, с какво ще бъдете запомнени?

Може да сте добрият шеф, този, който се разбира с всички и лесно може да бъде манипулиран. Или пък може да сте строгия шеф, който изисква сериозни успехи, уважаван, но и презиран?

Какво се изисква, за да бъдете шеф за пример, да се запомняте и да бъдете отличен лидер? Прегледайте 25-те характеристики, които описват отличния лидер.

1. Вие сте убедителен

Това е една от най-основните характеристики. Лидерите се отличават по това, че осъзнават, че могат да се конкурират с останалите.

2. Вдъхновявате хората около себе си

Отличният лидер не държи фокуса само върху себе си – той обучава другите, мотивира ги и споделя експертно мнение. Ако другите ви уважават като източник на ценна и богата информация, като средство за информация – вие ставате за лидер.

3. Устоявате на напрежението

Вие умеете да запазвате самообладание независимо от обстоятелствата. Когато нещата се усложнят, не позволявате да ви разсейват от пътя ви и търсите начин да се изправите с проблема лице в лице.

4. Вярвате в себе си

Вярата в себе си и волята ви градят вярата на хората у вас.

5. Вие сте упорити

Вие преследвате упорито целите си. Преди да признаете поражение, винаги изразходвате силите си до последната капка.

6. Упражнявате се да взимате ефективни решения

Нерешителността е черта, нехарактерна за лидерите. Когато ви предстои да вземете решение, вие знаете какво трябва да претеглите, колко време ви е нужно и не се колебаете относно взетото решение. Вие сте логични и решавате проблемите бързо.

7. Държите на думата си

Напълно осъзнавате, че хората, които управлявате, не бива да ви виждат в ролята на човек, който постоянно мени намеренията си.

8. Дисциплинирани сте

Владеете самоконтрола и не позволявате на емоциите да влияят върху решенията ви. Избягвате алчността да е ръководещият фактор при вземането на решение.

9. Винаги имате план

Вие сте ефективен стратег и винаги имате идея или решение. Готови сте за предизвикателствата на деня и не се страхувате да се изправите срещу тях.

10. Устремените сте към постигането на целта

Не се чувствате удовлетворени, освен ако на работите с цел постигането на определен резултат. Вие се стремите да имате редовни постижения, както в личния живот, така и в кариерата.

11. Постоянно работите върху подобряването на себе си

Вашата житейска мисия е да се развивате постоянно и да подобрявате уменията и знанията си. Никой не е перфектен, разбирате го напълно. Въпреки това, няма нищо в това да се стремите всеки ден да правите малки крачки към перфектността.

12. Вие сте перфекционист

Знаете, че красотата на всяка работа се крие в добре изпипаните детайли.

13. Широкоскроени сте... ПРОДЪЛЖАВА НА ВТОРА СТРАНИЦА


Често си позволявате да разглеждате случващото се в живота ви през очите на другите. Това ви позволява да взимате по-добри решения, а останалите се чувстват удобно и удовлетворяващо, когато виждат, че идеите им се претворяват в реалност.

14. Вие умеете да съчувствате

Нито един лидер не е безчувствен към хората около себе си. Знаете от къде идват хората около вас и демонстрирате емпатията си. Предлагате помощта си, добър слушател сте и сте оптимист.

15. Харизматични сте

Това е характеристика, която всеки лидер притежава. Енергията струи от вас и увлича другите. Вашият ентусиазъм влияе върху другите хора, техните мисли, разбирания и действия.

16. Вие сте добродетелен

Това, което ви отличава от диктаторите, е, че сте добродетелен. Вие сте добър човек, който е честен, морален, принципен и притежава кураж.

17. Знаете как да прочитате другите

Можете да разберете, когато ви лъжат или подвеждат. Умеете да четете емоции и да съдите по корицата за съдържанието й. Постоянно се опитвате да узнаете как работят хората и да разберете поведението им.

18. Можете да се справите с критиката

Всъщност, вие се нуждаете от нея постоянно. Необходима ви е обратна връзка.

19. Вие сте смирени

По-често се шегувате със самите себе си, отколкото с другите. Признавате грешките и слабостите си и се учите от тях. Осъзнавате, че нуждите ви са не по-маловажни от чуждите.

20. Вие сте оптимисти

Може ли един лидер да бъда такъв, ако е песимистично настроен?

21. Вие сте творческа личност

Мислите извън стандартните граници и вземате решения, които са нетипични. Човек на идеите сте, визионер. Вие търсите иновативното.

22. Самоуверен сте

Не се нуждаете от чужда одобрителна оценка, за да вярвате в уменията и успехите си. Винаги се ръководите от собствените си инициативи и разчитате на инстинкта си. Критикувате себе си първи, а не едва, когато другите отправят критичен поглед към вас.

23. Знаете кога да признаете поражение

Отличният лидер не бива да губи често, но когато го прави, трябва да умее да приема поражението.

24. Имате волята да отговаряте за действията на другите

Когато някой от екипа ви трябва да поеме куршум, вие заставате на пътя му.

25. Вие сте приятен човек

И последно, хората лидери се радват на популярност сред хората около тях. Притежавате качества, които ви правят харесвани и привлекателни.