Средната цена на жилищата в Манхатън се е покачила до рекордните 1.72 млн. долара през 2014 г., на фона на интереса от страна на заможните хора в Ню Йорк и на чужденците, които търсят сигурност за парите си.

Броят на продадените апартаменти намалява, но цените продължават да се покачват в Ню Йорк, тъй като купувачите се конкурират на фона на ниското в исторически план предлагане.

Средната продажна цена за миналата година е надхвърлила предишния рекорд от 2008 г., който бе 1.591 млн. долара, показва доклад на компаниите за имотни оценки Douglas Elliman и Miller Samuel Real Estate Appraisers.

За четвъртото тримесечие, средната продажна цена надхвърля 1.74 млн. долара, или с 13% повече в сравнение с година по-рано. Осреднената продажна цена за тримесечие скача с 15% на годишна база до 980 000 долара, което е второто й най-високо ниво.

Вижте още: Най-скъпите имоти, продадени през 2014 г.

Скокът в цените показва, че бумът при луксозните имоти в Ню Йорк все още е налице, тъй като все повече средства се наливат в такива жилища на водещите световни пазари.

Най-голямо търсене и най-голям ръст в цените в Ню Йорк е имало при новите жилища, които са предпочитани от чуждестранните купувачи. Цените на новите имоти скачат със 17% през последната година до средна продажна цена от 3.156 млн. долара, или 1 871 долара на кв. фут. (20 139 долара на кв. м).

Търсенето е толкова голямо спрямо предлагането, че половината от всички продажби през последното тримесечие на 2014 г. са били осъществени на цена над първоначално обявената.

Най-скъпите апартаменти се представят най-добре. Според отделен доклад на Brown Harris Stevens, през четвъртото тримесечие на миналата година има четири сделки на цена от над 40 млн. долара.