На валутният пазар се търгуват повече от 4 трилиона долара всеки ден, което го прави най-големия световен финансов пазар. Тъй като не съществува централно място за валутния пазар, търговците трябва да изберат форекс брокер, който да им помогне да извършват тяхната търговска дейност. Има голям и нарастващ брой форекс брокери и избора на най-подходящият изисква внимателно пресяване чрез огромния брой реклами в списания и в интернет пространството. В тази статия, ние ще разгледаме пет съображения при избора на форекс брокер, които трябва да имаме предвид при днешния конкурентен валутен пазар:

1. Спазване на нормативната уредба.

Всяка страна има свой регулаторен орган. Всяка такава институция разработва правила, програми и услуги за защита целостта на пазара, търговците и инвеститорите, както и да помогне на членовете да отговарят на регулаторните изисквания. В Европа всеки реномиран форекс брокер трябва да бъде регулиран от MiFid (за Великобритания институцията е Financial Conduct Authority – FCA). За България регулаторните органи са два – БНБ и Комисията по финансов надзор.

Структуриран и професионално изглеждащ уебсайт не гарантира, че брокерът е член на някоя от посочените институции. Брокер, който е член на КФН, трябва да посочи номера на лицензиите си на своята интернет страница (обикновено в секцията "За нас") и на всяка уебстраница, по подобие на Admiral Markets.

Поради потенциалните опасения относно безопасността на депозитите и цялостта на брокера, сметките трябва да се отварят само с фирми, които са надлежно уредени и регулирани.

2. Подробности за типа сметки

Всеки форекс брокер има различни предложения за сметки, включително:

- Ливъридж и маржин: участниците на форекс пазара имат достъп до различни размери на ливъридж в зависимост от брокера, като например 1:50 или 1:100. Ливъриджът е предоставен заем за допълнително обезпечение на титуляра на маржин сметката от неговия брокер. Например, като използва 1:50 кредитно рамо трейдър с размер на сметката от $ 1000 може да заема позиция, която е на стойност $ 50 000. Ливъриджът работи в полза на търговеца от гледна точка печеленето на позиции, тъй като потенциалът за печалба значително се увеличава. Кредитното рамо, обаче, може бързо да унищожи сметката му, тъй като и потенциалът за загуби също е увеличен. Ливъриджът трябва да се използва с повишено внимание.

- Комисионни и спредове: Всъщност брокерите правят пари чрез комисионни и спредове. Брокер, който използва комисионни може да начислява определен процент от спреда, разликата между цена купува и цена продава на валутната двойка. Въпреки това, много брокери рекламират, че не взимат никакви комисионни и вместо това правят парите си с широки спредове. Например, спредът може да бъде фиксиран на два пипса да речем (пип е минималната единица за промяна в цената на форекс пазара), или може да е плаващ в зависимост от волатилността на пазара. Като пример спредът по EUR/USD в Аdmiral Markets може да е плаващ от 0.8 пипса, както и фиксиран на 1 пип. Това означава, че веднага след като участникът на пазара купува при 1.18000, позицията му е загубила само 0.8 пипса от стойността и тя може да се продава веднага за 1.18008. Колкото по-широк e спредът, следователно, толкова по-трудно може да бъде и реализирането на печалба. Популярните валутни двойки, като EUR/USD и GBP/USD имат обикновено по-тесни спредове от по-малко волатилните двойки. (Може да разгледате сравнителна таблица между най-популярните международни брокери тук.)

- Първоначален депозит: Повечето валутни сметки могат да бъдат финансирани с много малка първоначална вноска, дори и с по-ниска от $ 50 (например минимален депозит от 10 долара). С ливъриджът, разбира се, покупателната способност е много по-голяма от минималния депозит, което е и една от причините валутната търговия да е привлекателна за новите трейдъри и инвеститори. Много брокери предлагат стандартни, мини и микро сметки с различни първоначални изисквания за депозит (вижте различните типове сметки, дори и с ECN технология на изпълнение, ето тук).

- Леснота при депозиране и теглене: Всеки форекс брокер има конкретни политики при теглене и захранване на сметката. Брокерите могат да позволят на титулярите да депозират средства по сметките си онлайн с кредитна/дебитна карта, чрез различни системи за разплащания (като PayPal, Sкrill) или с банков превод или банкови чекове. Тегленето може обикновено да се прави на каса или по банков път, както и чрез посочените по-горе системи и карти. Брокерът е възможно да начислява такса за всяка услуга.

3. Предлагани валутни двойки

Макар че има много валути на разположение за търговия, само няколко получават по-голямата част от вниманието, и поради това се търгуват с най-висока ликвидност. В "основните валутни двойки" са долар/йена (USD/JPY), евро/долар (EUR/USD), долар/франк (USD/CHF) и паунд/долар (GBP/USD). Брокерът може да предложи огромен избор на валутни двойки, но което най-важното е дали предлага двойка(и), от които търговеца или инвеститора се интересува.

4. Обслужване на клиенти

Форекс търговията продължава 24 часа на ден, така че що се отнася до поддръжката на клиентите брокерите трябва да бъдат на разположение по всяко време. Друго съображение е лекотата, с която може да се говори с човека отсреща,отколкото времето, което отнема. Когато си търсите и избирате брокер, бързият отговор на Ваше запитване може да Ви даде представа за вида на обслужването на клиентите, което се предоставя, времето за изчакване и способността на представителя да отговори кратко на въпросите относно спредовете, ливъриджа, регулациите и детайли за компанията. Тези подробности включват от колко дълго време компанията е форекс брокер и размера на техния обем търговия (големите брокери обикновено имат достъп до по-добри цени и екзекуция, като пример ECN+ технологията).

5. Платформа за търговия

Платформата за търговия е портала на инвеститора до пазарите. Като такъв, търговците трябва да се уверят, че платформата и всеки друг софтуер е лесна за използване, приятна за окото, има разнообразие от технически и/или фундаментални инструменти за анализ, както и дали сделките може да се откриват и закриват с лекота. Тази последна точка е особено важна: една добре проектирана търговска платформа трябва да има ясни бутони "купува" и "продава", а някои дори имат "паник" бутон, който затваря всички отворени позиции. Лошо проектираният интерфейс, от друга страна, може да доведе до скъпоструващи грешки при въвеждането на поръчки, като например случайно добавяне на позиция, вместо да се закрие, или откриването на къса позиция, когато е трябвало да влезе в дълга такава.

Други съображения включват опциите за персонализиране, видовете ордери за вход, възможностите за автоматизирана търговия, изграждането на стратегии, бектестове и сигнали за търговия. Повечето брокери предлагат безплатни демо сметки, така че трейдерите могат да изпробват платформата за търговия преди да отворят реална сметка и да депозират средства.

Заключение

Ако имате доверие във Вашия форекс брокер, Вие ще бъдете в състояние да отделяте повече време и внимание на анализа и разработването на стратегиите си за форекс търговия. Проучете внимателно брокера преди да започенте търговия, за да се уверите в неговите компетенции и условия и да увеличите шансовете си като инвеститор за успех на конкурентния валутен пазар. (За подобна информация, можете да разгледате и 10-те златни правила на форекс търговията.)

Тествайте най-конкурентните условия за търговия и разберете предимствата да търгуваш с международен брокер. Станете супер трейдър сега!