Американските медии и ползвателите на социалните мрежи остро критикуват президента Барак Обама заради отказа му да участва във вчерашния марш на мира в Париж.

Мнозина от тях смятат, че с отсъствието си президентът е поставил американците в неловко положение.

"Решението на президента Обама да не посети марша на единството в Париж,...на който присъстваха 40 световни лидера, включително такива антиподи като израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския лидер Махмуд Абас, може да бъде окачествено като неговия най-неприятен и крайно пагубен пропуск от гледна точка на връзките с обществеността", пише Forbes.

Според Politico решението на Обама "поражда недоумение". Списанието намира, че цялата реакция на Обама спрямо атаките в Париж е била сдържана. То смята, че нищо не е пречило на американския президент да присъства поне на аналогичния марш във Вашингтон.

Нито Обама, нито вицепрезидентът Джо Байдън, нито пък високопоставен представител на американската администрация посетиха нито марша в Париж, нито марша във Вашингтон, отбелязва Politico.

"Обама и Америка срамно пропуснаха марша срещу терора. САЩ не се присъединиха към целия свят, подкрепил Париж", пише на свой ред New York Daily News. Според изданието американският президент не е показал, че се отнася сериозно към терористичните дйствия в Париж.

"Срамна ситуация за американците! Президентът Обама не трябва да страни от Париж, там присъстваха над 40 лидери", написа в Twitter Грета Ван Сустерен, водеща на Fox News.

Недоволни от Обама са и редовите американци.

"Няма оправдание, че Обама отсъстваше в Париж. Дори и да беше болен, трябваше да отиде, дори в инвалидна количка!", смята ползвателят Dorothy O`Reilly.

"Обама за пореден път показа некомпетентността си като лидер", подчерта Diane L.Cory

"Обама трябва да извади невероятно убедително обяснение за отсъствието си в Париж. Когато твоите приятели преминават през трудни времена, трябва да бъдеш с тях", смята Gydleon.