Подборът на по-малки компании извън основните индекси, заедно с Apple и Google, се сочат като активите, които ще бият пазара през тази година. Така могат да се обобщят прогнозите на 14-те портфолио-мениджъри, участващи в надпреварата Squawk Box Portfolio, които сумарно управляват активи на стойност 160 милиарда долара.

Изминалата година бе изключително тежка за активните мениджъри, като едва 19% от тях успяха да бият индексите, с които се сравняват, според данни на Bank of America Merrill Lynch. Това слабо представяне се случи в период на продължаващ бичи пазар за щатските индекси.

„Пасивното инвестиране и неефективността на пазара е преувелечено от индексните фондове“, коментира Крейг Ходжис, изпълнителен директор на Hodges Capital. „Активното управление и подборът на активи ще се върне на мода отново през тази година. Това до голяма степен ще се предопредели от слабото представяне на индексните фондове“, допълва още специалистът.

Повишената волатилност на пазарите може до голяма степен да подкрепя тезата на Ходжис. През декември 43% от големите активно управлявани фондове са успели да бият индекса Russell 1000, според данни на Bank of America.

Ходжис залага на малките и средни компании от индустриалния сектор с основна насоченост към местния щатски пазар. Сред харесваните от него компании са Trinity Industries и производителят на цимент Eagle Materials.

Има и две имена, които често присъстват в списъка на харесваните от анализаторите компании – Apple и Google.

Акциите на Apple върнаха част от спечеленото през последния месец вследствие на скептицизма, че новият умен часовник на компанията вероятно няма да бъде посрещнат с особен ентусиазъм от потребителите.

Дивидентната доходност от 1.7% също не е съществен мотив за залог на компанията от страна на търсещите стойност инвеститори.

Въпреки това обаче, компанията е направена основна позиция от Кевин Ландис от Firsthand Technology Opportunities Fund, който смята, че тълпата концентрира вниманието си в неправилна посока.

„Харесва ми потенциала на Apple Pay“, коментира Ландис, обосновавайки решението си.

Друг технологичен гуру – Поул Мийкс от Saturna, набляга на изплащания от Apple дивидент, който, в условията на рекордно ниски лихви в САЩ, не е за пренебрегване.

„Ако дадем пазарното съотношение цена-печалба на компанията и добавим нетния й кеш от 20.47 долара, се получава ценови таргет от 154 долара. Хората също така забравят, че компанията плаща дивидент, съпоставим с този на пазара."

Често срещан в портфейла на мениджърите избор е и Google. Компанията присъства в портфейла на Ан Уинблад от Hummer Winblad.

Инвеститорите загубиха доверие в компанията през изминалата година, след като акциите й се простиха с 40% от стойността си. Facebook се оказа сериозен конкурент и се превърна в интернет избора на мениджърите. Това обаче не означава, че Google няма добри перспективи за ръст пред себе си, смята Уинблад.