Изследване, публикувано в списание PNAS, показва, че компютър може да направи по-точен анализ на вашата личност дори от ваши колеги и познати в реалния живот, и то на базата само на това какво сте „харесали“ във Facebook.

Проучването е на учени от университетите в Станфрод и Кеймбирдж. Те са установили и колко „лайка“ средно са необходими на един компютър, за да ви прецени.

Участвали са 86 200 души, които са дали достъп до своите харесвания във Facebook.

Виж още: 5 неща, които ще научите, когато спрете социалните мрежи

След определен брой „харесвания“, които е прегледал, компютърът може да направи по-добър анализ на личността от реални приятели, колеги и дори членове на семейството на индивида.

За да бъде по-точен от ваш колега на компютъра е необходима информация само за 10 неща, които сте харесали; за да бъде по-точен от съквартирант му трябва да прегледа 70 „лайка“, за да е по-точен от член на семейството му трябват 150, а за да победи вашата половинка му трябват най-много „лайка“ - 300.

Средностатистическият потребител на Facebook е харесал 227 страници в мрежата, от които може да се научи много за характера на човека. Компютрите, обаче, имат предимство пред хората в анализите, тъй като имат възможност да записват огромен брой информация и да я анализират чрез алгоритми.