Човешкото тяло е сложна машина, в която много органи играят ключова роля за съществуването му. Въпреки това има органи, които функционират така, че не са животоподдържащи. Ето списък с десет органа, без които можем да живеем.

1. Апендикс
Често е определян като безполезен орган, но всъщност изпълнява редица функции. Той натрупва добрите бактерии. Въпреки това в много развити страни премахването на апендикса не представлява кой знае какво събитие. Оказва се, че понякога този орган е по-безопасно да бъде премахнат, отколкото да бъде оставен в човешкото тяло.

2. Бъбрек
Повечето хора се раждат с два бъбрека. В момента медицината не може да определи дали човешкото тяло работи по-добре с един или с два бъбрека. Именно поради тази причина даряването на бъбрек става все по-популярно. Все пак без бъбреци не може да се живее. В такива случаи са необходими диализи.

3. Далак
Далакът се бори с инфекциите в тялото ни. Това го прави важен орган, нали така? Да, обаче човекът, оказва се, може да живее и без далак. При такъв случай специалистите препоръчват да се избягват инфекции и заболявания.

4. Колон
Колонът представлява част от дебелото черво и там се складират отпадъчните продукти, преди да бъдат освободени от тялото.

5. Стомах
Стомахът е ключов орган в храносмилателната система, но понякога се налага отстраняването му като част от лечението на рак на стомаха. Тази процедура изисква свързването на малките черва към хранопровода. След процедурата хората могат да се хранят, но порциите им задължително са по-малки по размер и се приемат хранителни добавки.

Вижте още: 7 знака, с които тялото ви съобщава, че е болно

6. Репродуктивни органи
Жените могат да живеят без матка и яйчници, а мъжете – без тестиси.

7. Жлъчен мехур
Жлъчният мехур складира жлъчката преди да бъде пропусната в малката черво, за да разгради храната. Въпреки тази си функция, жлъчният мехур може да бъде премахнат без да застраши човешкия живот.

8. Очи
Едно или и двете очи могат да бъдат премахнати като резултат от заболяване или физическа травма.

9. Уши
Подобно на очите, едно или двете уши могат да бъдат отстранени поради медицински причини. Припомняме, че прочутият датски художник Винсент Ван Гог сам отрязва лявото си ухо.

10. Нос
Можете да живеете без нос, но няма да умеете да усещате миризмите край себе си. По принцип изключително рядко нос бива премахван оперативно. По-чести са случаите на хора, родени без нос.