Най-богатият 1% от населението по света вероятно ще контролира над половината от световното богатство до следващата година, показва ново проучване на Oxfam.

Предупреждението за задълбочаващото се световно неравенство идва точно преди срещата на световния бизнес елит през следващата седмица в Давос, Швейцария.

Осемдесетте най-богати хора в света притежават общо 1.9 трлн. долара, според проучването, или почти колкото богатството на 3.5-те милиарда най-бедни хора в света. (Миналата година за това са били необходими 85 милиардери.)

Най-богатият 1% от световното население, който включва милиони, контролира близо половината от общото богатство в света – дял, който също се увеличава.

Вижте още: Прекрасният живот на Роман Абрамович

Този тип неравенство, който в момента характеризира икономиките по света, е нещо безпрецедентно за последите години, се казва в доклада. “В периода 2002-2010 г. общото богатство на най-бедната половина на човечеството нараства малко или много със същия темп, както това на милиардерите. От 2010 г. насам обаче то намалява.”

Според Oxfam повече от 1 милиард души по света живеят с по по-малко от 1.25 долара на ден.

Инвеститорите с дялове в сферата на финансите, застраховането и здравеопазването отчитат най-голям ръст в богатството си. Според Oxfam, която се позовава на данни на сп. Forbes, милиардерите с дялове във фармацевтичната индустрия и здравеопазването отчитат скок от 47% в състоянието си.

В доклада се казва, че това се дължи отчасти на струващите милиони лобистки кампании, които целят да защитят и увеличат тяхното богатство.