През последните години най-добре представящите се акции бяха американските. Но може би дойде времето на европейските да излязат на преден план.

Индексът Euro Stoxx 50 за 2014 година се е повишил само с 4.4%, което си е значително изоставане на фона на 11.4% ръст на S&P500. По това време обаче единната валута се бореше с бавния икономически растеж и опасността от рецесия в блока.

„В нашите прогнози за по-добро представяне на европейските, в сравнение с американските акции, маржът на печалбите е ключов“, каза Бронка Рзепковски, икономист от Oxford Economics.

Ниските лихвени проценти биха могли да помогнат на маржа на печалбите, като намалят разходите по обслужване на дълга.

В контраст американските компании може да претърпят свиване в този показател заради силния долар, почасовото заплащане и възможността от повишаване на лихвените проценти.

Не трябва да забравяме и факта за количествените улеснения в Европа, което ще доведе на пазара евтини пари, като част от тях може да се инвестират на пазара на акции, както стана в САЩ, сентиментът на европейските акции се подобрява, в сравнение с този в САЩ.

Най-накрая някой да вкара малко здрав разум на пазара. Всъщност вчерашната сесия напомни на инвеститорите, че могат да правят пари от неуместната паника на другите.

Паниката, по своята същност, не е стратегия, но да купуваш от тези, които я изпитват, е една от най-великите и доходоносни стратегии, които Креймър е описал в своите книги за инвестиции.

Когато повторно и рационално влизат на пазара, инвеститорите внезапно осъзнават, че искат да купуват акции на компании, които се облагодетелстват от макроикономически тенденции.

Отново е това време от годината, през което трябва да мислите за неприятното наближаване на плащането на данъци. През 2015 г. милиони американци ще преминат през множество препятствия, за да разберат как Affordable Care Act ще повлияе на техните данъчни декларации тази година.

Едни от най-облагодетелстваните от ниските цени на петрола са ресторантите и търговията на дребно, просто защото хората излизат повече тогава, когато плащат по-малко и разполагат с повече средства.

Добри ресторантски покупки са Chipotle, Cracker Barrel, DineEquity, Fiesta Restaurant Group, Jack in the Box, казва още Креймър.