Uber ще създаде 50 000 работни места в Европа тази година, ако регулаторните органи работят с компанията, заяви нейният шеф, предлагайки помирителен тон на пазар, на който тя се сблъсква с жестока съпротива.

По време на технологична конференция в Мюнхен основателят и главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик заяви, че според плановете на компанията 400 000 автомобила ще спрат да се движат по пътищата на ЕС.

"Искаме да превърнем 2015 в годината, в която ще установим ново партньорство с европейски градове, където настояваме за прогресивна регулация, която гарантира иновациите и помага за изграждането на умните градове на бъдещето," казва Каланик.

"Това означава, че ако можем да осъществим тези партньорства, ще създадем 50 000 нови работни места в ЕС и искаме да премахнем 400 000 от пътищата в ЕС през 2015 г."

Таксиметровите шофьори във Франция протестираха през декември, след големите демонстрации във Великобритания и Германия по-рано през годината.

Франция и Испания забраниха услугата услугата UberPop, която позволява на шофьорите без таксиметров лиценз да се регистрират в Uber и да возят клиенти в собствените си коли на по-ниски цени.