Японският производител на автомобили Toyota остава най-големият търговец на автомобили в света и през изминалата година, посочиха публикувани данни.

Компанията е продала 10.23 милиона автомобила през 2014 година и така е изпреварила основните си конкуренти в лицето на Volkswagen и General Motors.

Това е третата година на най-голям световен производител за Toyota. Което обаче най-вероятно ще се промени през 2015 г.

От компанията прогнозират да продадат 10.15 милиона автомобила през тази година, което е понижение от около 1% в продажбите на годишна база.

В основата на спада ще стоят понижените продажби в Япония, дошли вследствие на повишения данък добавена стойност. Продажбите в страната намаляват и заради отрицателния прираст и застаряването на населението.

От Toyota прогнозират ръст на международните си продажби от 2% през тази година до над 8 милиона автомобила спрямо 7.9 милиона през изминалата година.

За сравнение, най-големият европейски производител на автомобили – немската компания Volkswagen AG, е продала 10.14 милиона коли през изминалата година, което е повишение от 4% на годишна база.

Щатската General Motors Co. зае третото място с продажби в размер на 9.92 милиона броя, което е повишение от 2% спрямо предходната година.

Засилва се конкуренцията между водещите производители, като особено голяма е тя на развиващите се пазари. Продажбите на Тoyota са се повишили с 6% на щатския пазар през изминалата година, с 13% в Китай и с 10% в Бразилия.

GM бе най-големият търговец на автомобили в продължение на над 7 десетилетия, преди да бъде изпреварен от Toyota през 2008 г.