Най-големият световен производител на автомобили – Toyota, е обявена за най-надеждната марка от изданието Consumer Reports. Компанията доминира в Топ 10 с още два свои модела – Lexus на втора позиция, и Scion.

Това е осмата година, в която японският производител на автомобили повежда класацията на най-надеждните марки автомобили.

„Toyota има стратегия на доминация на надеждността над вълнуващото“, коментира Дежйк Фишер, ръководител на звеното за автомобилно тестване на изданието Consumer Reports.

„Компанията предприема консервативен подход към редизайна и въвеждането на нови технологии. И макар рисковете за това да са компанията да няма най-съвременните технологични джаджи, предимството е надеждност от световна класа“, допълва още Фишер.

Отново днес компанията оповести своите прогнози за продажби, които сочат, че тя е на път да си възвърне титлата най-голям световен производител, след като за първите девет месеца е продала повече автомобили от основните си конкуренти – американската компания GM и немската Volkswagen.

Другите японски производители - Mazda, Honda и Subaru, се присъединиха към Toyota в топ десет на най-надеждните автомобили. Сред производителите извън Япония Audi заема най-високо място в класацията и също попада сред 10-те най-надеждни марки автомобили. От американските марки единствено Buick намира пътя към Топ 10.

Компанията Infotainment systems, произвеждаща продукти за много от автомобилните марки, е събрала най-много оплаквания от потребителите. Най-често оплакванията са свързани с тъчкскрийните, инсталирани в автомобили като Infiniti, Fiat и Cadillac.

С най-голямо изкачване в класацията на надеждност е марката Lincoln, собственост на Ford. Тя се изкачва с цели 12 места в проучването, след като е фиксирала проблем, свързан с тъчкскрийните на бордовия компютър.

Южнокорейската Hyundai се е изкачила с осем места нагоре основно поради малкия брой нови модели, представени от компанията. Новите модели традиционно показват повече проблеми и от изданието препоръчват на потребителите да изчакат една-две години след излизането на един модел, преди да го закупят.

Производителят на луксозни автомобили Mercedes-Benz е паднал с най-много места в класацията по надеждност – с цели 11 позиции. Проблеми с качеството на евтините модели CLA и тези, свързани с електрониката на модела S Class, са основна причина за това.

В дъното на класацията по надеждност попадат модели на новосформираната компания Fiat Chrysler. Моделите Dodge, Ram, Jeep и Fiat са четирите най-слабо надеждни марки автомобили.

Автомобилите на Toyota и нейните подмарки са получили и най-високи препоръки в 10 от 18-те класа превозни средства, включително и при хибридните модели (Lexus CT), компактните автомобили (Scion xB), средните спортни високопроходими модели (Toyota Highlander) и големите (Toyota Tacoma и Toyota Tundra).