Дубай представи най-бързата линейка в света - Lotus Evora с максимална мощност 264 конски сили. Суперавтомобилът ще може да се придвижва до пациентите с максимална скорост от 300 км/ч и най-вероятно е най-бързото сухопътно превозно средство в света, което транспортира медицинско оборудване.

Макар малкият багажник на Lotus-а да не е достатъчно голям, за да побере пациент, той е достатъчно голям за по-голяма част от медицинското оборудване, което транспортират по-големите линейки.

Така апарати за измерване на пулс и кръвно налягане, дефибрилатор, кислородно оборудване и комплект за оказване на първа помощ ще могат да се придвижват по-бързо от всякога до пациентите.

Според парамедици суперавтомобилът може да достига между две и четири минути по-бързо до пациентите, в сравнение с обикновените линейки, въпреки че задръстванията в Дубай може да усложнят малко тези изчисления.

Някои хора обаче поставят под въпрос необходимостта за толкова бърза реакция от автомобил за оказване на първа помощ. Според Wired повечето проучвания показват, че всяка реакция след повече от 5 минути оказва малък или почти никакъв ефект върху смъртността.

Освен това, по-високите скорости в градския трафик може да изложат на по-голяма опасност 50 парамедици, които се обучават да карат колата, тъй като медицинските специалисти в никакъв случай не са професионални шофьори.

Автомобилът бе показан на изложение в Дубай. Два автомобила Ford Mustang също ще бъдат използвани за линейки.

Гражданите на Дубай са свикнали със служебни суперавтомобили, тъй като полицията в емирството разполага с цял автопарк с луксозни автомобили, между които Aston Martin One-77, Bentley Continental G и Ferrari FF.

Автопаркът на дубайската полиция можете да разгледате тук.