Какво има в картофките на McDonald's?
Има ли въобще картофи в пържените картофки на McDonald's? Защо в тях има цели 17 съставки?
В две нови видеа тази седмица гигантът в сферата на бързото хранене повдигна завесата на начина, по който прави пържените си картофки и за съставките в тях, за да разсее митовете около един от най-популярните си продукти.
Видеата са поредните с участието на бившата звезда от „Ловци на митове“ Грант Имахара, които са част от опитите на McDonald's да отговори на въпросите за качеството на храната си и прозрачността.
Оказва се, че в пържените картофки наистина има картофи. Що се отнася до числото 17 по отношение на съставките, това е мит.
Броят им е 19.
Освен различните видове мазнини, списъкът включва още няколко химикали, които изпълняват различни функции. Един от тях добавя вкус, друг прави така, че мазнината, в която се пържат, да не пръска, трети предотвратява покафеняването на картофите. Сред тези съставки има и консерванти, обяснява Имахара.
Видеото ни показва и компанията Simplot, която доставя картофи на McDonald's в САЩ, където служителка показва нагледно производствения процес.
Вижте още: McDonald's обясни защо хамбургерите им не се развалят
Целите картофи се придвижват на поточна линия, преди да бъдат изстреляни в тръба под високо налягане със скорост между 100 и 110 км/ч, където преминават през рендета, за да добият позната им форма.
След това те минават допълнителна обработка за контрол на цвета, чрез декстроза, и за предотвратяване на посивяването им след замразяване, което става посредством натриев пирофосфат.
След този процес картофките биват частично изпържени с цел получаване на хрупкавата им повърхност, след което биват замразени. Окончателното им приготвяне преди консумация става в заведенията на McDonald's.
В крайна сметка се оказва, че в картофките на McDonald's има картофи…и 18 други съставки, според компанията.