Гърция е изправена пред нова икономическа криза след поредица от грешни ходове от страна на коалиционното правителство на Андонис Самарас, коментира Ройтерс.

Гръцкият премиер направи грешката да се опита да излезе от спасителната програма по-рано. Кръг от неуспешни преговори с тройката международни кредитори, включваща ЕЦБ, ЕС и МВФ, в Париж на 26 ноември миналата година принуди Самарас да вземе дръзкото решение да свика предсрочни избори за президент на Гърция.

Окончателният преглед на тройката, който трябваше да се извърши през декември, така и не се състоя, защото Атина не изпълни необходимите реформи от страх за политическата цена.

Предсрочните президентски избори и провалът на кандидатурата на управляващата партия Нова демокрация Ставрос Димас откриха пътя към разпускането на гръцкия парламент.

Тази поредица от събития доведоха до предсрочните избори на 25 януари. Стабилната преднина на коалицията на левите сили СИРИЗА причини голяма загриженост на международните пазари заради опасност от създаване нова криза в еврозоната.

За Самарас неуспешният опит да излезе от спасителната програма по-рано го обезоръжи преди вота. Мълчаливото признание за провал в преговорите даде парче от електората в ръцете на СИРИЗА, коментира Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Лявата партия придоби популярност, след като обеща да спре мерките за строги икономии и да поиска отписване на дълга от европейските партньори. В същото време тя твърди, че Гърция ще излезе от еврозоната, ако бъде притисната от кредиторите.

След обявяването на предсрочни избори гръцките акции се сринаха. "Политиката на СИРИЗА е малко вероятно да удовлетвори кредиторите", обясни Бланка Коленикова, старши анализатор за в IHS Global.

"Политическата им програма вероятно ще усложни преговорите на Гърция с кредиторите, тъй като е малко вероятно тя да се приеме добре", коментира тя.