Когато кихаме изглежда никога не е по веднъж. Веднага след като кихнем веднъж, обикновено има и втора порция, която се спотайва след първата.

При някои хора може да последват още две, три или дори десет други кихания след първото, което поражда много пожелания „наздраве“ от намиращите се наблизо.

Защо обаче кихането почти винаги не е само по едно?

Всичко е свързано със силата, която стои зад издухването на носа ви. Обикновено кихаме, когато чужда частица или някакъв външен стимулант влезе в носа ни и достигне носната лигавица.

"Това предизвиква отделянето на хистамини, които дразнят нервните клетки в носа," споделя пред Popular Science Доун Захариас, алерголог в Университертска болница в Кливланд. "От своя страна, този процес активира кихане. Това е мощно изпускане на въздух, който трябва да отстрани дразнителя в носа."

Ако обаче дразнителят все още се спотайва в ноздрите ви след едно кихане, вашият нос ще опита отново да го отстрани. В такъв случай второто кихане означава, че първото не е свършило работа.

Това обяснява защо хората с алергии изглежда постоянно търсят носна кърпичка.

"Опитваме се да изчистим това, което е в носовата област, така че хората с алергии обикновено кихат повече от един път, защото този алерген все още е тук," казва Захариас. "В същото време, когато човек киха поради настинка, тогава между отделните кихания има по-голяма продължителност."

Що се отнася до хората в офиса, които кихат по 15 пъти поред, например, това може да означава, че тяхното кихане просто няма силата на вашето. "В зависимост от това как са свързани нервите му/й, това означава, че киханията не са толкова силни, за да отстранят това, което дразни носа," казва Захариас.

"В такъв случай опитайте да потриете носа си или да го запушите. Така може собственоръчно да премахнете алергена."

Разбира се, кихането може въобще да не е предизвикано от дразнител в ноздрите. При между 18 и 20% от хората взирането в ярка светлина може да доведе до неконтролируемо кихане. Това е генетично състояние, известно като светлинен кихателен рефлекс и механизмите му не са особено добре разбираеми.

Някои учени смятат, че бързото свиване на зениците може да задейства нервите, свързани с кихането, но никой не знае каква е причината със сигурност. Така ако не можете да спрете да кихате, докато сте на открито, може би трябва да отклоните погледа си от слънчевата светлина за известно време.