Милиардерът Бил Гейтс и съпругата му Мелинда предвиждат по-добър живот за най-бедните жители на планетата в следващите 15 години, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

В годишното им послание, публикувано днес, двамата филантропи, създали една от най-могъщите благотворителни фондации, залагат най-вече на цифровите технологии, за да бъдат спасени от мизерията милиарди човешки същества до 2030 година.

"Ние приемаме предизвикателството в следващите 15 години животът на бедните хора по света да се подобри в такава степен, каквато не е била наблюдавана досега в човешката история", заяви Мелинда Гейтс, съпредседател на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

Най-значимитe проекти, в които ще съсредоточи усилията си благотворителната организация, са в областта на здравеопазването, в земеделието, финансовите услуги, мобилните съобщения и в използването на мрежата за образователни цели.

Именно в тези сфери фондацията ще инвестира най-големи средства.

Целта е за указания период да се намали наполовина детската смъртност, да бъде изкоренен полиомиелитът и да бъде значително ограничена маларията, която убива годишно над 600 хиляди души по света.

Африка трябва да осигури изхранването на населението си в близките 15 години с разработката на нови сортове семена.

"Седемдесет на сто от пълнолетните африканци са земеделци, се казва в обръщението. Ако те засяват нови сортове семена, устойчиви на сушата, дори и при климатичните промени, те ще могат да направят нивите си по-производителни".

Банковите транзакции, осъществени с мобилни телефони, са вече доста разпространени в Кения. Но фондацията на Гейтс държи те да се появят и в други страни, като Танзания, Индия Бангладеш, Филипините, Уганда.

Семейство Гейтс вижда изход от бедността чрез въвеждането на просветни програми в интернет и разработката на евтини компютри, предназначени за учители и ученици.

Но оптимизмът на основателя на "Майкрософт" ярко контрастира с констатациите на редица сдружения, които отбелязват, че никога досега не е имало такава вълна от имигранти, прогонени от родните си места заради военни конфликти и природни бедствия.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е представена в около сто държави по света и е инвестирала над 42 милиарда долара в различни проекти и иновации, припомнят агенциите.