Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук все още не е милиардер, но моментът, в който това ще стане, не е никак далеч.

Заплащането на Кук е нараснало повече от два пъти през миналата година до 9.2 млн. долара, според уведомление на Apple до регулаторните органи. Неговата заплата се е е увеличила с 25% до 1.75 млн. долара, а бонусът му се е удвоил до 6.7 млн. долара.

Кук също така получи парично възнаграждение за отпуск, които така и не си е взел, в размер на 56 923 долара. Той също така е получил близо 700 000 долара от компанията за гарантиране на сигурността си.

Заплатата и тези екстри обаче съставляват по-малката част от общото му финансово възнаграждение.

През 2014 г. той е влязъл в притежание на акции на Apple на обща стойност 145 млн. долара. Акциите са му били предоставени като част от пакета по встъпването му в длъжността главен изпълнителен директор през 2011 г.

Кук разполага с акции за още 536 млн. долара от този пакет, които обаче още не са влезли в негово притежание. Кук ще получава тези акции на части в следващите шест години.

Финансовият пакет на Кук се оценяваше на 378 млн. долара, когато пое ръководния пост в Apple. Цената на акциите на компанията обаче нарасна рязко в последните три години (основно през 2014 г.). Сега акциите на Кук струват 681 млн. долара, или с 80% повече.

Вижте още: Шефът на Apple: Гордея се, че съм гей

Кук все още не е попадал в класациите на милиардерите, които изготвят Forbes и Bloomberg. Той обаче може скоро да се появи там.

Въпреки голямото финансово възнаграждение, Кук е бил с една от най-ниските заплати сред ръководители в Apple.

Отговарящата за магазините на Apple Анджела Арендс е получила пакет на стойност 73.3 млн. долара, по-голяма част от които е под формата на акции, които ще стават нейна собственост с времето. Тя също така е получила 412 000 долара заплата и 1.65 млн. долара паричен бонус.

Apple е предоставила на Арендс близо 800 000 долара, за да се премести в централата на компанията в Купертини, Калифорния. Преди това тя живееше в Лондон, когато бе главен изпълнителен директор на Burberry.

Отговарящият за софтуера в компанията Еди Кю е получил 24.5 млн. долара в брой и под формата на акции през миналата година. С почти същата сума е бил възнаграден и оперативният директор Джеф Уилямс.

Новият финансов директор Лука Маестри е получил 14 млн. долара, докато старият Питър Опенхаймер е заработил 4.5 млн. долара.

Вижте още: Вижте откъде идват парите на Apple

Ръководителите на Apple са получили щедри възнаграждения, защото компанията отчете една много успешна година.

Apple продаде рекорден брой смартфони iPhone и компютри Mac през миналата година и разкри плановете си за смартчасовника Apple Watch. Компанията влезе в бизнеса с мобилните разплащания с Apple Pay и купи Beats Electronics за 3 млрд. долара.

Макар и продажбите на iPad да падат, iPhone 6 Plus се продава добре и представлява отговора на Apple на манията по фаблетите.