Издирваният за тероризъм Фриц Жоли Жоашен ще бъде екстрадиран днес. Снощи при засилени мерки за сигурност той е бил изведен от хасковския арест и транспортиран за София, съобщи БНР.

Процедурата по предаването е съгласувана между нашите и френските служби.

Французинът беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1 януари, тази година, при опит да премине в Турция с тригодишното си дете, припомня bTV.

Междувременно беше получена европейска заповед за арест по обвинение за участието му в терористична група и близки връзки с братята Куаши, които разстреляха 12 души в Париж.

На 20 януари Хасковският окръжен съд реши, че Жоашен ще бъде предаден на Франция, където ще започне разследване

БГНЕС припомня, че за Фриц Жоли Жоашен има две Европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинението за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.

Другата обаче, издадена от съда в Париж срещу Жоашен, е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Френският гражданин е контактувал с един от двамата братя Куаши, окървавили Париж. Пред българския съд Жоашен потвърди, че са стари приятели с братята Куаши.

Пред френската телевизия France 2 Жоашен заяви, че има само бизнес отношения с братята. "Ние продавахме дрехи и обувки заедно, беше само бизнес връзка", каза той и допълни, че не е бил наясно, че те подготвят каквито и да е било атаки.