Уникално съоръжение на стойност 71 млн. долара бе пуснато официално в експлоатация в "Лукойл Нефтохим Бургас". Лентата на инсталацията "Газова сяра-4" заедно прерязаха министърът на икономиката Божидар Лукарски, Владимир Некрасов, първи вицепрезидент на нефтена компания "Лукойл", търговският представител на Русия у нас Игор Илингин и председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов.

Инсталацията е първият обект от уникалния Комплекс за дълбочинна преработка на нефта, чийто първи етап предстои да бъде завършен тази година, посочва вестник "Стандарт".

На церемонията в "Лукойл Нефтохим Бургас" присъстваха и кметът на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, генералният директор на "Лукойл-България" Валентин Златев и Оскар Спалмак, вицепрезидент на "Кинетикс технолоджи" - фирмата собственик на лиценза и изпълнител на инсталацията.

Вложените в тази инсталация 71 млн. долара са отлично начало на инвестиционната година в България, заяви министър Лукарски и подчерта, че инвестицията от 1.5 млрд. долара, която Лукойл осъществява в рафинерията, е най-голямото частно вложение у нас.

В резултат от инвестицията до 3 месеца "Лукойл Нефтохим Бургас" ще се нареди сред най-модерните рафинерии в света, подчерта вицепрезидентът на Лукойл Владимир Некрасов.

Инсталация "Газова сяра-4" е предназначена за преработване на сероводорода, получаван при термокаталитичните процеси по облагородяване на нефтените фракции. Степента на извличане на сярата е не по-малко от 99.8%. Пускът ще позволи да бъде спряна от експлоатация старата инсталация "Газова сяра-2", построена през 60-те години на миналия век.

Новата инсталация ще позволи на "Лукойл Нефтохим Бургас" да произвежда по-висококачествена продукция и да намали въздействието върху околната среда.