Налице са растящи спекулации на валутните пазари, че националната банка на Швейцария е въвела неофициално нов фиксиран курс на еврото спрямо франка. Това съдейства за поевтиняването на швейцарската валута спрямо долара и еврото.

Според швейцарското издание Schweiz, швейцарската банка цели да държи еврото в диапазона 1.05-1.10 франка за едно евро спрямо предходния курс от 1.20, от който се отказа.

През изминалия месец швейцарската централна финансова институция се отказа от тригодишния си фиксиран курс на франка спрямо еврото при нива от 1.20 франка.

Силното поевтиняване на еврото през последните месеци, в съчетание с плановете на ЕЦБ да изкупува обратно облигации, до голяма степен бяха в основата на решението на швейцарската банка да се откаже от фиксирания курс.

Отказът от фиксинга инициира най-голямото поевтиняване на еврото спрямо франка в историята, като единната валута загуби близо 30% от стойността си само за ден.

В последните дни обаче франкът регистрира известни загуби, като е поевтинял с 12% спрямо еврото от понеделник насам, откогато циркулират тези слухове.

Нови данни, изнесени днес, засилиха спекулациите, че швейцарската банка интервенира на валутните пазари отново. Стойността на кешовите наличности, които банките държат в централната финансова институция, са се повишили през изминалата седмица.

Това може да сочи, че централната банка интервенира на валутните пазари със собствени средства, според цитираното издание.

Според пазарни участници, швейцарската банка е подценила дефлационния ефект на поскъпналия франк и може да се опита отново да отслаби националната си валута.

Според швейцарското издание, новата политика на финансовата институция може да е да държи валутата си в определен коридор спрямо еврото, в значително по-широки граници спрямо предходната политика за това да фиксира курса на еврото спрямо франка.