Британският форекс брокер Alpari стана поредната жертва на решението на Швейцарската национална банка да спре с обвързоността на франка спрямо еврото. Решението изненада пазара вчера, като инициира безпрецедентно в историята поскъпване на швейцарската национална валута.

„Движенията при швейцарския франк, причинени от неочакваната промяна в политиката на швейцарската банка, резултираха в изключителна волатилност и липса на ликвидност“, коментираха от Alpari UK.

„Това доведе до факта голяма част от криентите да претърпят значителни загуби, които често да превишават значително размера на техните сметки. Когато клиентите не могат да покрият тези загуби, те се прехвърлят към нас“, допълват още от брокера, цитирани от CNBC.

Проблемите за Alpari станаха реалност, след като новозеландският брокер Excel Markets също обяви, че няма да може да възобнови бизнеса си след случилото се с франка.

„Основната част от клиентите ни при франка бяха на губещата страна, а натрупаните от тях загуби многократно надхвърляха притежаваните от тях средства по сметките им“, коментираха от новозеландския брокер.

Малко след оповестяването на решението на швейцарската банка вчера франкът поскъпна с около 30% спрямо еврото, както и с 25% спрямо щатския долар.