Индексът, следящ активността в сектора на услугите и производството в еврозоната, се е повишил до най-високото си ниво от юли миналата година насам. Показателят е възлязъл при ниво от 52.6 пункта. Стойност над 50 пункта сочи експанзия.

Данните за активността в Германия, Испания и Италия се оказаха над средните очаквания на анализаторите. Индексът все още сочи свиване на активността във втората най-голяма европейска икономика – френската.

Индексът в Испания е възлязъл на 56.7 пункта, което може да означава, че икономиката на страната може да се превърне в най-бързо растящата в еврозоната. За сравнение, през декември показателят възлезе на 54.3 пункта.

Безработицата в страната се понижава вече четвърти пореден месец. Въпреки подобрението обаче, безработицата в страната продължава да е при нива от над 20%, като повече от един от пет испанци са безработни.

Индексът PMI в Германия възлезе на 54 през януари, като повишението е от 52.1 пункта през декември.

Във Франция показателят възлезе при ниво от 49.4 пункта спрямо стойността му от 50.6 пункта през декември.

Това не бяха единствените добри данни за еврозоната днес. По-рано стана ясно, че продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с най-ускорения си темп от близо осем години насам за годината до декември 2014 г.

Данните не успяха да съдействат за по-нататъшен ръст на еврото спрямо долара, което отстъпи малко от достигнатите си рано тази сутрин най-високи нива при 1.1480. Единната валута се разменя при нива от 1.1440.

На отрицателна територия са и повечето европейски индекси. След като не съумя да преодолее вчера психологическото ниво от 11 000 пункта, днес немският Dax се върна под 10 900 пункта.