Националното сдружение на общините настоява собствениците на апартаменти в блокове, санирани с пари от държавата, да не ползват данъчни облекчения. От сдружението са поискали финансовото министерство да подготви промяна в Закона за местните данъци и такси.

Сегашният текст позволява да се освобождават от данък за 3 до 10 години сградите, строени преди 2005 г., когато се обновят и получат сертификат за енергийна ефективност клас С - същия, който е залегнал в националната програма за саниране.

Според експерти средната стойност на данък сгради на апартамент от 65-70 кв.м в панелен блок в областен град е около 60 лв., посочва вестник "Труд". Сметката показва, че общините ще загубят поне 180 млн. лв. приходи, ако се санират всички предвидени 7000 панелни блока по програмата, при положение че най-масовите панелки са 8-етажни, с 6 входа и по 3 апартамента на етаж.

Загубата е още по-голяма, защото данъчната оценка на всяка обновена сграда се вдига, а оттам и налогът.

„Не сме остойностили все още колко пари ще загубим, но сумите са значителни. Когато цели улици и квартали не плащат данъци, няма откъде да търсим пари, за да ги осветяваме и поддържаме пространствата около тях“, каза пред „Труд“ изп. директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Писмото е изпратено до финансовия министър на 26 януари тази година. От ведомството на Владислав Горанов казаха, че две дирекции го проучват. Решението не било спешно, тъй като освобождаване от данъка настъпва след издаването на енергиен сертификат.

Според председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев законът позволява на общините сами да решат дали ще освободят от данък санираните блокове.

„Някои общини са си направили наредби към закона и сега вероятно просто ще ги променят, за да не освобождават от налога блокове, санирани с публични средства. Но повечето нямат наредби“, каза пред „Труд“ Добрев. Според него сдружението на общините се е опитало да се презастрахова.

Според Гинка Чавдарова обаче текстът в закона е недвусмислен и не дава право на общините да преценяват дали да освобождават или не от данък.