Метрото на Ню Йорк, което е сред най-натоварените в света, се оказва, че превозва доста повече пътници, отколкото се смяташе.

Екип от учени са идентифицирали 562 вида бактерии в станциите на метрото в града, между които 67 вида болестотворни, пише Wall Street Journal.

За 18-те месеца, в които са проучвали мрежата на метрото, генетикът Кристофър Мейсън от Weill Cornell Medical College и неговия екип от учени са открили бактерии, които могат да причинят бубонна чума, менингит, стомашни проблеми и инфекции, които са резистентни на антибиотици.

Вижте още: 10 града, където метрото е най-натоварено

Те също така са открили бактерии, които подобряват живота в града, като попиват опасни химикали или смилат токсични отпадъци.

За своя проект Мейсън и неговият екип са събрали ДНК проби от 466 метростанции, споделяни от 5.5 милиона пътници всеки ден. Генетичният материал след това е бил обработен от суперкомпютър.

Екипът е засякъл признаци общо за 15 152 типа форми на живот.

И докато броят може да е изненадващ, според Мейсън, нивата на откритите бактерии не представляват обществен здравословен проблем. Близо половината от събраното ДНК е от безвредни бактерии.