Хората пътуват на другия край на света, за да видят Колизеума, пирамидите в Египет или Великата китайска стена. Но какво да кажем за руините, които не датират от древни времена?

Да погледнем във вътрешността на тези мистериозни места от не толкова далечното минало. Първа спирка: град пустиня, където дюните се чувстват като у дома си.

Колманскоп, Намибия

Колманскоп, изоставен пустинен град в южната част на Намибия, някога е бил процъфтяващ район, изхранващ се от добива на диаманти.

След като първите миньори станали богати, се заражда диамантена треска, в резултат на която градът се развива. Той се сдобива със сгради в европейски стил, бална зала, училище, медицински кабинети и дори фабрика за лед.

През първите десетилетия на 20 век мините се изчерпват и градът е изоставен през 1950 г. Днес туристите могат да влязат в него със специални разрешителни.

Благодарение на сухия климат, някои от сградите са все още добре запазени, въпреки че пустинните ветрове са напълнили с пясък много от тях, създавайки странни вътрешни "дюни".

Метространция Сити Хол, Ню Йорк, САЩ

Тази метростанция е първоначалната крайна спирка за първата линия на метрото в Ню Йорк. През нея никога не са минавали много пътници - обслужвала е само около 600 души на ден по време на своя разцвет.

Тя е проектирана със сложни архитектурни елементи. Изоставена от 1945 г., станцията е място за редки екскурзии, водени от гидове от Transit Museum в Ню Йорк.

Хората, които пътуват с метрото, все още могат да я видят, когато преминават през центъра на Манхатън.

Мисия Сан Хосе де Тумакацори, Аризона, САЩ

Тази историческа мисия е построена в началото на 1800 г. Отнема много време, за да си завърши сградата, като монасите от мисията продават земя на местните фермери за финансиране на строителството.

Днес тя е част от национален исторически парк, така че сградите са лесно достъпни и добре запазени.

Метростанция Адлич, Лондон, Великобритания

Тази станция в Уестминстър е една от 18-те "призрачни станции" в лондонското метро, които са отрязани от подземната транспортна мрежа на града. По време на експлоатацията й Адлич е трябвало дори да бъде разширена.

Станцията обаче е непечеливша и я затварят през 1994 г., когато ремонтите й вече не са финансово осъществими. Днес тя може да се види на обиколка с екскурзовод.

Адлич си осигурява място в историята по време на Втората световна война, когато е затворена, за да се използва като подслон при въздушно нападение и за съхранение на музейни артефакти.

Вижте още: Най-големият призрачен град в света

Остров Хашима, Япония

Хашима е малък остров в японския район Нагасаки, където в миналото въгледобивната промишленост е процъфтявала. Когато въглища са заменени от електричеството като източник на енергия, мините на острова са затворени, а жителите го напускат.

Днес там все още могат да се видят високите жилищни сгради, позволявайки на посетителите да усетят частица от това, което е бил животът в Япония през 20 век.

Островът едва наскоро беше отворен за посещения и се води кампания да бъде обявен за обект на световното културно наследство.



Увеселителен парк Six Flags, Ню Орлиънс, САЩ

Съсипан от урагана Катрина, този популярен увеселителен парк си остава в същото състояние, както след стихията. Собствениците му водят дело за изплащане на обезщетение от застрахователите.

Така наречените градски изследователи скитат през парка, въпреки забраните и опасността.

Фортове Монсел, Великобритания

Фортовете Монсел са построени в устията на две от най-големите реки в Англия - Темза и Мърси. Изградени по време на Втората световна война, в тях са настанени артилерийски войски.

Въпреки че са изведени от експлоатация през 1950 г., кулите им са си все на същото място, изглеждащи като снимачна площадка на постапокалиптичен филм.

Пиратски радиостанции използват фортовете през 1960 г. като бази за излъчване. В момента върви кампания, чиято цел е да започне реставрация на укрепленията.

Долината на мелниците, Италия

Тази дълбока долина в Соренто, Италия, някога е била дом на процъфтяваща мелничарска индустрия. Изменението на климата през 19 век прави района твърде горещ и влажен за отглеждане на културите, които служителите на мелниците преработвали.

В резултат на това те са изоставени. Днес туристите поемат по каменните пътеки в долината, за да посетят сградите, които са построени през 17 век.

Вижте още: 6 изоставени чудеса на Дубай

Летище Никозия, Кипър

След нахлуването на турските войски през 1974 г. летището прекратява дейността си. Части от него все още се използват от мироопазващата мисия на ООН на острова.

Самолетите и терминални зони са в лошо състояние, но все още предлагат поглед към отминалата ера на авиацията. Има дори и избелели плакати с реклами, които пренасят посетителите назад във времето.

Части от Никозия все още носят белезите от боевете, която се проведоха там по време на конфликта и доведоха до затварянето на летището.

Фабрика за хартия, Джорджия, САЩ

Тези руини някога са били процъфтяваща фабрика, захранвана от водите на съседна рекичка. Нанесени са й поражения по време на Гражданската война в Щатите от войници, за които се подозира, че са печатали пари.

Намаляване на търсенето и по-модерни производствени практики довеждат до закриването на фабриката в началото на 1900 г. Рушащите се стени и врати все още си стоят, за радост на туристите.