Времето никога не спира, а с него и светът се движи напред. Именно напредъкът на човечеството води до уникални пейзажи, в които съжителстват модерни и изоставени сгради – промишлени гиганти, огромни небостъргачи и величествени имения.

Вижте пет от най-емблематичните изоставени сгради в света:

Vallone Dei Mulini, Италия

Тази невероятна долина близо до крайбрежния град Амалфи в Италия е стояла в основата на процъфтяващата хартиена промишленост в региона Кампания от Средновековието до 19 век.

Изоставена през 1800 г., тази поразителна индустриална развалина представлява част от мрежа мелници, които все още стоят в долината, разбуждайки въображението на фотографи и градски изследователи.

Chateau de Noisy, Белгия

Това изоставено имение е проектирано през 1866 г. от английски архитект и прилича на декор от готически хорър филм.

Вижте още: Осем изоставени мегасгради

Голямата резиденция, собственост на заможно семейство, е окупирана от нацистите по време на Втората световна война, преди да се превърне в дом за сираци. Замъкът е изоставен от 1991 г. насам.

Католическа църква „Св. Агнес", Детройт, САЩ

Завършен през 1924 г., храмът е построен на мястото на временна структура, която е служила за църква от 1914 г.

Св. Агнес е затворена поради финансови затруднения през 2006 г. През 2007 г. в нея все още стоят непокътнати органът, олтарите и стъклописите, но състоянието на сградата рязко се влошава през 2009 г.

Сграда на фондовата борса, Антверпен, Белгия

Тази сграда е наистина грандиозна, с прекрасната си каменна зидария и покрив от стъкло и стомана.

Тя е построена през 19 век и затворена през 2003 г. заради противопожарни норми. Според градските легенди, вече са в ход планове, които да трансформират сградата в петзвезден хотел.

Небостъргачи, Банкок, Тайланд

Когато жилищният пазар на Тайланд се срива в резултат на финансовата криза, строителните и монтажни работи по много небостъргачи спират.

За разлика от други сгради, които са обитавани от поколения, преди бъдат изоставени, тези гигантски съоръжения се издигат над Банкок като призрачни бетонни скелети. Остава надеждата, че може би един ден те ще бъдат завършени.