Престижният Харвардски университет забрани сексуалните връзки между студенти и преподаватели в рамките на преразглеждане на политиката си спрямо сексуалния тормоз, предаде БТА.

Романтичните или сексуални връзки между студенти от първи и втори курс и преподаватели са забранени, независимо дали преподавателят/преподавателката обучава студентката/студента или не, се казва в актуализирания правилник за обучение във факултета по изкуства и науки.

Колкото до студентите от трети и четвърти курс и докторантите, забраната се отнася само за преподавателите.

"Съществуващият текст не отразява очакванията на университета за това какви са подходящите взаимоотношения между студентите от първи и втори курс и преподавателите", уточнява в свой имейл Харвард.

"Затова комисията за лошо сексуално поведение преразгледа текста, за да включи ясна забрана." Това решение идва, след като редица университети в САЩ са критикувани заради проблеми, свързани със сексуално насилие на кампусите им.

През май м.г. министерството на образованието на САЩ оповести публично списък с 55 висши учебни заведения, които са обект на федерално разследване заради начина, по който се отнасят към оплаквания за сексуален тормоз и сексуално насилие. Харвардският университет бе в списъка.

По-рано Йейлският университет и университетът на Кънектикът забраниха сексуалните контакти между студенти от първи и втори курс и преподаватели.