Миналата година Джен Гланц решила да предлага своите услуги като шаферка под наем. Тя пуснала обява в Craigslist.com, на сутринта имала 250 имейла, а до края на седмицата те станали хиляди.

„Всички мои приятелки се женеха. За последната година бях шаферка 4 пъти – това са 4 рокли от шифон и 4 организирани момински партита,“ разказва за опита си тя.

Гланц и брат й основали компанията Bridesmaid for Hire (в превод - Шаферки под наем). Тя предлага помощ за булката в организацията на сватбата и компания.

26-годишната дама е от Флорида, но в момента живее в Ню Йорк. Тя смята, че е открила ниша в сватбената индустрия, която е бизнес с оборот от около 51 млрд. долара на година.

Когато видях, че има огромен интерес към обявата ми, разбрах, че имам нужда от сайт.

Тогава тя и брат й Джейсън са компанията. Той й помага с уебсайта, с бизнес планирането и рекламата.

Предлагат три пакета. Единият е виртуална консултация, вторият е помощ в организацията, а третият – всичко това плюс участието на самата Джен в ролята на главната шаферка.

Цената варира от 200 до 2000 долара, като всичко зависи от конкретни уговорки. Средно нейната услуга струва 1000 долара.

Някои булки искат шаферка, която наистина да им помага, а не просто приятелка. „Имат нужда от енергична и позитивна личност до себе си в този важен ден,“ казва Джен.

Виж още: 10 ВИП локации за сватби

Първата й клиентка била булка на име Ашли. Тя й се обадила, след като нейната шаферка се отказала в последния момент.

По време на сватбите Джен никога не яде и не пие – тя казва, че е там на работа. Джен е пътувала до Лас Вегас и до 12 други града в САЩ, за да бъде шаферка.

В момента тя има 25 бъдещи поръчки. За момента има ограничен капацитет за работа, защото тя е единственият служител, но е в процес на подбиране на момичета, които да работят за нея.

Засега са подадени над 1000 молби от желаещи да работят като шаферки.