Щатският производител на смартфони Apple затвърждава лидерската си позиция като най-печелившата компания от сектора в света.

Apple прибира 93% от печалбата, реализирана от индустрията за производство на смартфони, което е рекордна в историята стойност, сочат данни на Canaccord Genuityis.

Моментът, в който южнокорейският производител Samsung се надяваше да догони Apple, вече е далеч в историята, се казва в направеното проучване.

На практика най-големият световен производител на смартфони е реализирал дял от едва 9% от печалбата на индустрията. Това е най-ниската стойност за Samsung от 2008 година насам.

Виж още: Делът на продажбите на Samsung продължава да пада

Южнокорейската компания среща изключително сериозна конкуренция от Apple при смартфоните от най-висок клас, както и сериозна конкуренция от китайски и индийски производители в ниския ценови сегмент.

В края на миналата година Smasung загуби лидерската позиция по най-големи продажби на китайския пазар - за сметка на Xiaomi, като същото се случи в началото на тази година и на индийския пазар (където бе изпреварена от Micromax).