Вчера Apple е пласирала облигации за 6.5 млрд. долара, според данни на Bloomberg.

Това е същата компания Apple, която миналата седмица обяви рекордна печалба от 18 млрд. долара за предходното тримесечие.

Съвсем логично е човек да се запита защо Apple - компания, която разполага със 178 млрд. долара кеш, има нужда от заем?

Отговорът накратко е данъци.

По-голяма част от кеша на Apple се намира извън САЩ. Компанията може да отлага плащането на данъци върху тези средства, докато не реши да ги върне обратно в САЩ.

Apple обаче не иска да връща никакви пари в САЩ. Компанията може да плати до 35% данък върху сумата, която реши да върне в САЩ, което означава, че този данък лесно може да достигне и няколко милиарда долара.

Apple настоява за данъчна ваканция за връщане на средства в САЩ - нещо, което бе предложено наскоро от щатските сенатори Барбара Боксър и Ранд Пол.

Съгласно предложението на Боксър-Пол, Apple ще плати 6.5% данък върху средствата, които евентуални би върнала в САЩ, което е доста по-малко, в сравнение със сегашната данъчна ставка.

Перспективите за плана Боксър-Пол обаче не са добри. Орин Хач, който е председател на финансовата комисия в Сената, вече изрази скептицизъм относно предложението, а законопроектът дори още не е представен.

В същото време Apple все още има нужда от кеш в САЩ. Набраните от продажбата на облигации 6.5 млрд. долара ще отидат за обратно изкупуване на акции, изплащане на дивидент и задължения, според Bloomberg.

На фона на високия данък печалба и ниските лихви, за Apple е много по-лесно да продаде облигации и да ги изплати с лихвите, отколкото да връща пари в САЩ.

Освен ако в САЩ не се направи някаква реформа по отношение на корпоративния данък, Apple вероятно ще продължи да държи парите си в чужбина и за в бъдеще.