Работодателските организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В обща декларация работодателите заявяват, че съветът не се е събирал на редовните си занимания вече два месеца и половина, а през този период се вземат важни за страната решения като промените в Кодекса за социално осигуряване.

Според организациите тристранният съвет се е превърнал в „неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган".

"Особено притеснителна е наложилата се практика промени в трудовото и осигурително законодателство да се инициират от министри и се внасят от народни представители, а не от Министерския съвет, чрез което се заобикаля НСТС, а промените се приемат без съгласуване със социалните партньори", според организациите.

"Призоваваме управляващите да преосмислят описания по-горе маниер на работа и да възстановят нормалното функциониране на органите за партньорство на национално ниво. В противен случай, не виждаме смисъл в участието на нашите организации като членове на един неработещ обществен орган", посочват още от АИКБ, КРИБ, БСК и БТТП.

"По тази причини заявяваме готовност за напускане НСТС, ако правителството не промени незабавно порочната практика за заобикалянето му по ключови проблеми на социално-икономическото ни развитие. По съответен ред ще бъдат сезирани и работните органи на МОТ по спазване на международните трудови стандарти", се казва още в писмото на работодателските организации.