Както знаем, не всички компоненти на SOFIX се представят еднакво по време на протичащата от април на миналата година „корекция“ на индекса. Говорим за корекция на възходящия тренд, докато индексът на сините чипове се търгува при нива над 480 пункта.

Спад на показателя под посоченото ниво ще даде изключително тревожен сигнал от техническа гледна точка и може да бъде последван от по-нататъшни загуби за индекса.

Виж още: SOFIX със смъртоносно пресичане

Въпросът, който тормози инвеститорите, е дали по-доброто представяне на едни компоненти от други е гаранция, че това ще продължи и в бъдеще, или е по-добре да залагат на компаниите, отчели най-големи загуби през последните девет месеца?

За да се опитаме да дадем отговор на този въпрос, ще се обърнем към историческото представяне на компонентите на SOFIX и по-скоро на петте най-повишаващите си и най-губещи компании през последните пет години.

Както се вижда от таблицата по-долу, от петте разглеждани години индексът се е понижавал в първите две (2010 и 2011 година) и се е повишавал през останалите три (от 2012 до 2014 година), с различни темпове.

През двете години на спад едно е името, което се проявява сред петте най-добре представящи се позиции (взели сме само компаниите, отбелязали ръст) и това е Албена.

Отново Албена е позицията, която попада сред петте губещи позиции през две от трите последвали години на ръст за индекса, като през изминалата година е една от двете компании, донесли отрицателна доходност за инвеститорите (макар и минимална от 3.1%).

Казано по друг начин, явно позицията се откроява като защитен компонент, който инвеститорите предпочитат в моменти на слабо представяне на пазара и „захвърлят“ при по-силно представяне.

Като противоречиви по отношение на представянето можем да определим компаниите Химимпорт и другите свързани с холдинга имена – Централна Кооперативна Банка и Зърнени Храни България.

Посочените три дружества от холдинговата група присъстват неизменно при най-зле представящите се пет дружества в три от петте години (между 2010 и 2012 година).

Изоставането им обаче явно е забелязано от инвеститорите и те до голяма степен наваксват със силен ръст през 2013 година, което ги поставя в топ 5 на най-добре представящите се компании през посочената година.

През изминалата година дружествата отсъстват от най-добре и от най-зле представящите се позиции, което определено е нетрадиционно за тях.

Стара планина Холд и дъщерното дружество М+С Хидравлик присъстват на два пъти при най-печелившите компании, като едното от постиженията на Стара планина е през 2010 година, когато е една от двете компании с ръст в година на спад за индекса.

Холдингът попада сред петте най-добре представящи се дружества и през изминалата година, когато дъщерното М+С Хидравлик е вторият най-повишил се компонент на SOFIX. И двете дружества не попадат нито веднъж сред губещите позиции през последните пет години.

Два пъти при отличниците попадат и книжата на Адванс Терафонд, като единият път (през 2011 година) отново е в година за понижение на индекса.

На приливи и отливи, макар и силно волатилни, са и книжата на Индустриален Капитал Холдинг, попаднали два пъти при най-добре представящите се и един път при най-губещите.

Подобна е ситуацията и при Индустриален Холдинг България, попаднали два пъти при печелившите и два пъти при губещите през последните пет години.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.