И така, CV-то ви е преминало първия тест. Предадено е на човека, който ще направи последващата пресявка. Какви са шансовете ви да успеете? Дали интервюиращият ще бъде впечатлен или пък ще открие, че не сте подходящата кандидатура?

Открийте четирите червени знаменца, които търси с поглед всеки работодател, когато преглежда резюмето ви:

1. Празни пространства в професионалния ви живот.
Дали сте излезли в майчинство, гледате болен роднина или пък сте си взели по-дълга почивка, напускайки работа и радвайки се на излежаването в леглото, празните пространства в автобиографията ви правят впечатление на работодателя. Те представляват първото червено знаменце.

Понякога можете да замаскирате „дупките”, като посочвате само годината на започване и годината на приключване на работния ви ангажимент. Това обаче върши работа, ако сте „отсъствали” от пазара на труда по-малко от година. Трябва да дадете обяснение за празните пространства – дали в резюмето или пък в мотивационното писмо.

2. Правописни и граматически грешки.
Невнимателността, както и неграмотността, са нещото, което убива автобиографията ви. Вие искате да звучите професионално и отиграно, но правописът ви може да изиграе лоша шега в стремежите ви. Недобрата формулировка на изреченията също говори за неподреденост, неяснота и неувереност.

Вижте още: Какво гледат специалистите в едно CV?

3. Застояло кариерно развитие.
Обикновено се очаква, че всяка следваща позиция в кариерата ще е по-добра от предишната. Когато последователно в резюмето ви присъстват позиции, които не разкриват развитие – т.е. вие имате същите отговорности и задължения, това говори на работодателя, че развитието ви е в застой.

Разбира се, не е лошо, ако на всяко място позицията ви е еднаква или близка като формулировка, но трябва да очертаете различията в характеристиката на работата, която сте извършвали. Трябва да посочите новите умения и познания, които сте придобили. Новите задължения.

Така че, дори и да не се е променила позицията ви като название, задължително уточнявайте всяка промяна към добро в работата ви.

4. Провал заради невъзможност да се следват инструкции и изисквания.
Едно CV е печелившо, когато е така структурирано и оформено, че отговаря на очакванията и търсенията на работодателя. Затова, когато искате да получите работа, за която се изисква опит в бизнес сферата, формулирайте и акцентирайте опита си именно в тази област. В противен случай сами си обръщате лодката.

Освен това някои работодатели възлагат специални инструкции, които трябва да последвате и изпълните, за да бъде резюмето ви, взето предвид. Когато заобикаляте инструкции, това е червено знаменце за работодателя.