В много държави по света смъртното наказание е забранено, но в Китай нямат никакъв проблем да го приложат, дори и когато престъпникът е много богат и с бяла якичка.

Преди няколко дни в Китай бе екзекутиран мъж на име Лиу Хан, за който се смята, че е един от най-богатите престъпници в света.

Той беше шеф на компания Sichuan Hanlong Mining Group.

Миналата година Хан и 35 негови сътрудници бяха арестувани по обвинения, че ръководят престъпна схема. Те са се занимавали с всякакви престъпни дейности – незаконна продажба на оръжия, незаконни казина, шпионаж, подкупи, търговия с наркотици, манипулация на фондовия пазар, убийства, незаконно лихварство. За времето на дейност на компанията се счита, че тя е спечелила над 7 млрд. долара от незаконна дейност.

При ареста на Хан в дома му са открити 20 пистолета, 100 ножа, 600 патрона и други амуниции.

Той е бил ръководител на мафиотската структура, а личното му състояние се изчислява от китайското правителство на на най-малко 700 млн. долара. През 2012 година той е бил на 148-о място в класацията на Forbes на най-богатите хора в света.

Миналата година в Иран екзекутираха бизнесмена Махафарид Амир Кошвари, който в продължения на години бе най-богатият жител на страната, със състояние от 1 млрд. долара.