Инвеститорът и сериозен акционер в Apple Inc Карл Айкан заяви, че акциите на производителя на iPhone би трябвало да се търгуват на цена от 216 долара - или доста над рекордните 124.92 долара, достигнати вчера.

При цена на акциите от 216 долара на акция Apple, която и в момента е най-скъпата компания в света, би струвала около 1.3 трлн. долара, или колкото е БВП на Южна Корея.

Пазарната капитализация на компанията в момента е малко над 700 млрд. долара.

Според Айкан акциите на Apple би трябвало да се търгуват при P/E 20, което, заедно с нетния кеш от 22 долара на акция, прави 216 долара цена на ценна книга.

Вижте още: Няколко вдъхновяващи цитата от най-великите инвеститори

"Точно затова ние продължаваме да притежаваме приблизително 53 млн. акции на стойност 6.5 млрд. долара и не сме продали нито една ," казва Айкан в писмо до последователите си в Twitter.

"Ако вземем предвид и факта, че Apple ще представи телевизор през финансовата 2016 или 2017 г., според нас съотношението P/E 20 е консервативно," пише още той.

Айкан, който е един от 10-те най-големи акционери в Apple, отдавна призовава компанията да изкупува обратно повече акции и да вдигне дивидента си.

През октомври той заяви, че цената на акциите на Apple може да се удвои и призова борда на директорите да изкупува обратно повече акции, като използва кеша си. По това време акциите се търгуваха на цена от 100 долара.

Кешът на Apple към 27 декември 2014 г. е около 178 млрд. долара, което е достатъчно, за да купи IBM, или пък за всеки американец да получи по 566 долара.

От Apple обявиха през април, че ще върнат над 130 млрд. долара на акционерите до края на 2015 г.

Акциите на Apple затвориха с ръст от 2.3% вчера на цена от 124.88. От 9 октомври до затварянето на пазара във вторник акциите са поскъпнали с 22%.