Икономиката на еврозоната също е отбелязала изненадващ ръст през последните тримесечие на миналата година, водена от силните данни за Германия.

За трите месеца до края на миналата година икономиката на 18-те страни, ползващи еврото като основна валута, е нараснала с 0.3% на тримесечна база. Това бе над средните очаквания на анализаторите за повишение с 0.2%.

На годишна база икономиката на еврозоната е нараснала с 0.9%, или с 0.1 процентни пункта повече от очакванията.

Малко по-рано най-голямата немска икономика – немската, отчете ръст от 0.7%, или далеч над очакванията за 0.3% ръст.

Франция се е разграничила от добрите тенденции в Европа, като ръстът на икономиката й е възлязал на 0.1%, а за цялата изминала година на 0.4%. Още по-зле се е представила икономиката на Италия.

„Икономиката на Франция явно все още е относително слаба, но налице е подобряване на активността през 2015 година“, коментира френският министър на финансите по-рано през седмицата.

В понеделник централната банка на Франиця прогнозира ръст на икономиката от 0.4% през първото тримесечие, водена от очакваното добро представяне на индустриалния сектор и сектора на услугите.

Гръцката икономика се е свила с 0.2% през последните три месеца на миналата година. На годишна база ръстът на икономиката е бил 1.7% през четвъртото тримесечие.