Хакери са откраднали около 300 милиона долара от 100 банки в 30 държави през 2013 година, твърди нов доклад, разкрит от „Ню Йорк Таймс”, съобщава bTV.

Компютърната атака била осъществена от хакери от Европа, Русия и Китай, които използвали злонамерен софтуер, за да проникнат в банковите системи - чрез изпращане на електронни писма до служителите.

Веднъж получили достъп, хакерите си набавяли информация за това какви парични преводи извършват служителите. Така от разстояние инсталирали програма, чрез която правели скрийншоти на компютрите им, според изданието. След това прехвърляли суми по банкови сметки в различни страни.

По-голямата част от средствата са били откраднати в Русия, кражби са извършвани още в Япония, Холандия, Швейцария, и САЩ.

Руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab била поканена да проучи въпроса, след като банкомат в украинската столица Киев започнал да дава пари в брой на случаен принцип, без да се поставя карта в него или да се използва някой от бутоните му.

От Kaspersky Lab съобщили, че доказаната открадната сумата от 300 милиона щатски долара, но тя може да бъде три пъти по-голяма. Също така не е сигурно дали транзакциите са спрели.

"Това вероятно е най-сложната кибератака, която светът е виждал до този момент по отношение на тактиката и методите, които са използвани", коментира управляващият директор на Kaspersky Lab за Северна Америка.

Белият дом и ФБР са запознати с данните от доклада, а Интерпол разследва случая. Банките, от които са крадени сумите, остават в тайна към момента.