Някои симптоми, които изглеждат плашещи и сериозни, се оказват много по-малко опасни, отколкото ни се струва.

Вижте пет от тях:

Кръвотечение от носа

Когато от носа шурне кръв, това винаги изглежда страшно. Не само защото е внезапно, но и защото е свързано с голямо количество кръв.

Кръвотечението от носа най-често се дължи на кървене от предната преграда, когато кръвоносните съдове са близо до повърхността на кожата. Това е тревожно, но обикновено отшумява от само себе си.

Високото кръвно налягане, алергиите и естествена склонност към кървене от носа допринасят за повишен риск от подобни случаи. Интересното е, че те се срещат най-често при деца на възраст от две до 10 години и при възрастни от 50 до 80 години.

Ако кървенето не спира след пет до десет минути в резултат на натиск, обаче е добре да се консултирате с лекар.

Парализа на Бел

Внезапната загуба на мускулен контрол на едната страна на лицето често води до това да се обърка Парализата на Бел с инсулт.

При инсулта кръвен съсирек прекъсва кръвоснабдяването на мозъка. Парализата на Бел е резултат от възпаление на лицевия нерв.

При нея съществува проблем само с лицевите мускули, не и с тези на ръката, освен това се парализира цялата половина на лицето, а не само устата, както е при инсулта.

Задължително е да отидете на лекар и при двете състояния да точна диагноза и лечение.

Кръвоизлив в окото

Въпреки че кърваво петно в окото винаги е плашещо, това обикновено не е причина за тревога. Спукването на кръвоносни съдове в окото може да се появи при вдигане на тежки предмети, дори кихане, както и по неизвестни причини.

Това може да е симптом и на високо кръвно налягане, диабет, други заболявания или лекарства, които пречат на кръвта да се съсирва.

Това е състояние, което не се нуждае от лечение и се изчиства от само себе си в рамките на няколко седмици.

Все пак можете да отидете на очен лекар за ваше собствено спокойствие.

Вижте още: 13-те най-вредни неща, които причиняваме на тялото си

Сърцебиене

Чувството, че сърцето ви пропуска такт или пък забързва ритъма си обикновено не е тревожен симптом.

Сърцебиенето може да бъде неудобство и много често се появява преди и след менопаузата при жените. Промените в естрогена и хормоналните нива може да предизвика зачервяване на лицето, сърцебиене и появата на горещи вълни.

Рядко сърцебиенето може да бъде симптом на по-сериозни сърдечни проблеми, когато се случва в състояние на покой.

Отидете в спешното отделение веднага, ако сърцето ви бие бързо и неравномерно, с повече от 200 удара в минута, както и ако това е придружено с болка в гърдите, челюстта или в лявото рамо.

Подути лимфни възли

Подутите лимфни възли често се дължат на прекарано вирусно заболяване или бактериална инфекция.

В зависимост от това къде се намират – на врата, под мишниците или при слабините, те могат да са сигнал и за хематологично или венерическо заболяване, затова е добре да потърсите лекарска помощ задължително.