Елизабет Холмс е супер богата.

Като основател и главен изпълнителен директор на биотехнологичната компания за кръвни тестове Theranos, 31-годишната Холмс е най-младата жена милиардер в САЩ, която е натрупала състоянието си сама.

През 2003 г. тя основава компанията си с идеята, че човек би могъл да тества кръвта си за различни здравословни проблеми само с леко бодване на пръста и без да е нужно да дава много големи количества кръв.

Повече от десетилетие по-късно и в партньорство с Walgreens, базираната в Пало Алто компания на Холмс процъфтява.

Вижте 10 любопитни факти за Холмс и нейното забележително бизнес начинание.

1. Холме не успява да получи висше образование. Тя напуска Станфордския университет, когато е на 19 години с намерението да създаде своя компания. Тя учела химично инженерство.

2. Автобиографиите на нейните родители са също толкова впечатляващи. Нейният баща - Крисчън Холмс Четвърти, е заемал няколко високопоставени поста в Американската агенция за международно развитие (USAID). Майка й Ноел е работила като съветник по въпросите на външната политика и отбраната във Вашингтон.

Вижте още: Това е най-младата жена милиардер в света

3. Елизабет Холмс мрази иглите. През 2014 г. тя заявява пред CNN Money: "Наистина вярвам, че ако бяхме от друга планета и бяхме седнали да помислим заедно за методи за изтезание, идеята за забиване на игла в някого и източването на кръвта му би била доста добра."

4. Холмс е запазила повече от половината от акциите в компанията си. Умен ход.

5. Тя може да цитира Джейн Остин по памет. Казва обаче, че вече няма време да чете много.

6. Учила е мандарин на университетско ниво в продължение на три години в училище. Още докато била ученичка, се обаждала многократно на Станфорд, откъдето й повтаряли, че не приемат ученици. Тя настоявала, докато ръководителят на факултета се съгласил да я изпита. Била приета веднага.

7. Един от бившите й преподаватели в Станфорд в момента работи в нейната компания Theranos. Когато Холмс казва на Чанинг Робъртсън, декан в инженерния факултет, че ще напусне Станфорд, за да създаде собствена компания, тя му предложила да го направи първия член на борда на директорите.

Той също така запознал Холмс с няколко рискови капиталисти.

Вижте още: Това са най-младите американски милиардери в класацията на Forbes

8. Родителите на Холмс й позволили да използва парите си за обучение, за да създаде своя компания. Тя на практика спряла да ходи на лекции, защото така или иначе работела по създаването на компанията си.

9. В борда на директорите на Theranos в момента няма жени. Холмс обаче казва, че тя "отговаря на изискванията." В момента Холмс е председател на борда на директорите.

10. Състоянието й се оценява на 4.5 млрд. долара.