Японската Toyota запази короната си на компанията с най-големи продажби на автомобили в света за трета поредна година през 2014 г. Тя изпревари основните си конкуренти, в лицето на Volkswagen и General Motors, с продажби в размер на 10.23 милиона автомобила.

Ето десет интересни факти за японската компания, които може и да не знаете:

1. Компанията е основана през 1933 година като подразделение на Toyoda Automatic Loom Works (фабрика за тъкачни станове). Към днешна дата компанията майка Toyota Group все още е заета, макар и минимално, с производството на текстил.

Ето така е изглеждал първият автомобил на компанията, произвеждан масово през 1936 година.

2. Логото на компанията на практика представлява стилизирана тъкачна совалка и е свързано с ранните й корени.

3. Основателят на Toyota Motor Corporation е Кийчиро Тойода, син на основателя на Toyoda Automatic Loom Works.

Наименованието на компанията обаче е променено на Toyota, защото когато се произнася с „Т“ на местен японски диалект (Катакана) отнема осем знака, за да се изпише, а осем е щастливо число в източната култура.

4. Тойода заимства идеи от САЩ, посещавайки страната през 1929 година. Той е натоварен със задачата да започне производство на превозни средства поради войната с Китай.

5. Корейската война спасява Toyota. Компанията е на ръба на банкрута и е произвела едва 300 камиона през юни 1950 година. През първите няколко месеца на войната с Корея САЩ поръчват над 5 000 превозни средства от Toyota, което я спасява.

6. Toyota за пръв път стъпва в Америка през 1957 година. Компанията е създала 365 000 работни места в САЩ.

7. Автомобилният гигант инвестира по 1 милиона долара всеки час в научно-изследователска дейност по целия свят. Това компанията прави с цел да произвежда по-добри и по-безопасни автомобили.

8. Близо 80% от автомобилите Toyota, произведени преди 20 години, все още се движат по пътищата на света.

9. Седанът на компанията - Corolla, е най-продаваният седан в света. От представянето му през далечната 1966 година до момента са продадени над 38 милиона броя.

Една Corolla се е продавала на всеки 37 секунди от 1966 година насам. От 2013 година този темп се ускорява до 27 секунди.

Ето как е изглеждала първата Corolla.

Австралия е била първата страна, която е започнала да внася автомобили от Япония. Моделът Corolla започва да се внася през 1966 година само месец след дебюта му на японския пазар.

10. Компанията е най-големият световен производител на хибридни автомобили, като по пътищата се движат над 1.8 милиона броя подобни автомобила.

11. Марката се ползва с изключителна лоялност сред потребителите. Около 90% от домакинствата, притежаващи автомобил от марката, заявяват, че биха си купили отново автомобил от нея.

12. Моделът Camry e най-продаваният автомобил в САЩ за 12-а поредна година през 2014 г. Заводът на компанията, произвеждащ този модел в Джорджтаун, сглобява по един автомобил почти всяка минута (по-точно за 65 секунди).

13. За последните 50 години компанията е успяла да направи свое представителство или производствена база в 170 страни по света. Дори McDonalds не разполага с такъв брой ресторанти в световен план.

14. Най-много модели на Toyota присъстват в класацията на автомобилите, запазващи стойността си във времето в най-голяма степен, през последните десет години.

15. Вярна на търсенето на иновативност, компанията представи първия автомобил в света с хидрогенен двигател.

Моделът носи името Mirai, което от японски означава „бъдеще“, и показва плановете на компанията за намаляване на зависимостта от течни горива. Разработването на модела е продължило близо 20 години.