Знаете ли, че един на всеки десет души в света живее на остров? Има дори специална дума за манията или силното привличане към островите – исломания (islomania).

От туристически рай до последното убежище на пирати - всеки един от тези острови притежава поне един световен рекорд, а някои имат истории, които са по-невероятни и от най-странните измислици.

От най-големия и величествен до най-отдалечения, загадъчен и смъртоносен - това са седемте най-невероятни острови от цял свят.

Островите Питкерн

Те са известни като дом на потомците на бунтовниците от кораба Баунти, чиято история е разказвана в книги и филми.

Заради вътрешни борби, глад и болести много от заселниците на островите загиват. Днес Питкерн може да се похвали само с 50 жители, които образуват десет семейства.

Той държи рекорда по най-слабо населеното владение в света. Останките на легендарния Баунти все още се виждат под водата край бреговете на главния населен остров. Местните пък говорят уникален език, който е смесица от таитянски и английски, известен като питкерн.

Палмира

Палмира е невероятна комбинация от пустинен райски остров и мистериозен източник на суеверия.

Дългата му и странна история включва заровено пиратско съкровище, трагични смъртни случаи, потънали кораби, военна окупация и масово изселване.

Според легендата, островът е прокълнат, което се дължи на огромния брой странни случки, които са се случили на него от откриването му през 1700 г.

Буве

Това е най-отдалеченият необитаем остров в света. Повърхността му е покрита с ледници, като върху него оцеляват само мъх, тюлени, морски птици и пингвини.

Това не пречи островът да е в центъра на няколко мистерии. Откривателят на острова документира втори остров наблизо, който обаче никой никога не е виждал отново.

През 1960 г. на Буве е открита изоставена спасителна лодка, но никога не стана ясно от къде идва тя и къде е изчезнал пътникът й.

Тристан да Куня

Тристан да Куня е най-отдалечената група населени острови в света. Те се намират на огромно разстояние от Южна Америка и Южна Африка, дълбоко в Атлантическия океан.

Още един рекорд – остров Недостъпен, част от групата, е дом на най-малката нелетяща птица, позната на човечеството.

Само 272 души живеят на островите. Те са обвинявани за десетки корабокрушения през вековете.

Съвсем наскоро населението трябваше да бъде временно евакуирано заради изригване на вулкан, което унищожи множество сгради на острова.

Вижте още: 5 от най-отдалечените обитавани тропически острова

Бишъп Рок

Това малко парче земя насред водната пустош държи рекорда на Гинес за най-малкия остров в света. На него се намира изумителен фар, който е построен през 1858 г.

Всъщност, това е единственото нещо, което се побира върху площта на този малък остров край бреговете на Великобритания.

Първият фар, издигнат на острова, рухва още преди да бъде завършен. Днес сградата на фара е устояла на ветрове и морски течения в продължение на повече от век.

В миналото той е изпълнявал ролята на своеобразен затвор – на него са оставяни престъпници с малко хляб и вода, обречени на смърт.

Науру

Това е най-малката независима островна държава в света. Островът с площ от 21 кв. км е и третата най-малка страна - след Монако и Ватикана.

След като залежите от гуано на Науру са изчерпани, богатата островна държава се превръща в рай за пране на пари и убежище за престъпниците.

Дубай

Дубай е мястото, на което могат да се намерят изкуствени острови от всякаква величина. Те представляват най-големият проект в света по преместване на земна маса.

С развитието им Дубай ще има възможност да печели повече от туристическата индустрия, отколкото от петролните си залежи.