Близо 970 хил. българи се осигуряват към 31 декември в УПФ Доверие. Активите под управление на фонда в края на миналата година са за 1.9 млрд. лв.

Къде обаче инвестира универсалният пенсионен фонд на ПОК Доверие? Кои са най-големите му вложения и как се промениха те през 2014 г.?

Справка на Profit.bg сочи, че борсово търгуваният фонд Vanguard REIT и дялове от Schroder EURO Equity са двете най-големи инвестиции на УПФ Доверие.

Прави впечатление, че портфейлът на фонда през последната година бележи повишение откъм инвестиции в чуждестранни активи и намаляване на вложенията в български компании.

Така в края на 2014 г. вложенията в акции от български публични компании вече е за 71 млн. лв., а в акционерни дружества със специална инвестиционна цел – 12.3 млн. лв. Година по-рано инвестициите бяха за съответно 91 и 12 млн. лв.

Спад от 5 млн. лв., до 63 млн. лв., има и при инвестициите в предлаганите в страната колективни инвестиционни схеми, като близо половината са в Schroder EURO Equity.

Сериозен ръст обаче се отчита при вложенията в чуждестранни акции. Инвестициите в книжа на компании от ЕС в края на 2014 г. са за 125 млн. лв., а в щатски компании – за 122.7 млн. лв.

Ето и топ 15 на най-големите инвестиции на УПФ Доверие:

Изключвайки вложенията в колективни инвестиционни схеми, български компании са все още начело в списъка на най-големите инвестиции на фонда. Лидер с над 20 млн. лв. е Софарма, следвана от ЧЕЗ Разпределение България с 19.1 млн. лв., както и Монбат и Албена с по 13.5 и 10.5 млн. лв.

Шестата позиция е за Адванс Терафонд АДСИЦ с 9.1 млн. лв., изпреварена от Unibail-Rodamco с 10.1 млн. лв.

Книжа от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway и най-голямата щатска банка по пазарна капитализация Wells Fargo също попадат сред топ 10. Водещи вложения са още компании като LEG Immobilien, General Electric, Amazon, както и Walt Disney, Apple, Coca Cola и J&J.