Към 30 септември активите на пенсионноосигурителните компании у нас са 7.9 млрд. лв. От тях в УПФ и ППФ са концентрирани около 7.2 млрд. лв.

Най-голямата пенсионноосигурителна компания в страната – Доверие, управлява приблизително 2.2 млрд. лв.

Тя има 28.97% дял при универсалните пенсионни фондове* и 26.31 на сто при професионалните пенсионни фондове*.

Справка на Profit.bg сочи, че това е и единственото дружество на пазара, което обявява на тримесечна база вложенията си. По закон компаниите от сектора са задължени да публикуват подобни данни веднъж годишно.

Последната справка на ПОК Доверие е от края на септември, или края на третото тримесечие.

Нека видим къде са инвестирани средствата, натрупани в УПФ и ППФ на най-голямото дружество в страната.

УПФ* Доверие (общ брой на осигурените лица – 971 908)

Малко над 50% от средствата са инвестирани в ДЦК и корпоративни облигации, съответно 37.78 и 12.24%.

Около 30% са вложенията в акции, права и дялове на колективни инвестиционни схеми, 14 на сто са вземания и парични средства, а 12% са банковите депозити. Това показва, че портфейлът на фонда е добре диверсифициран, което е основен принцип в инвестирането.

В географската структура на инвестициите прави впечатление, че най-голям дял имат инвестициите в България (35.41%). Или иначе казано – въпреки че фондовете не са задължени да влагат парите си у нас, те инвестират, т.е. подкрепят българската икономика.

Друго 30% от вложенията са в САЩ и Германия, респективно с дял от 18.59 и 11.94 на сто, докато Франция е с 6.58% от портфейла.

ППФ* Доверие (общ брой на осигурените лица – 70 166)

Малко над 31% от портфейла на ППФ Доверие е в ДЦК. По принцип фондовете са традиционен участник в аукционите на ДЦК у нас, като вложенията им са на рекордни стойности, посочиха преди време данни на Българска народна банка.

Корпоративните и ипотечните облигации съставляват 13.27 и 9.60 на сто от инвестициите, а акциите, правата и дяловете са повече от 31% от портфейла.

Отново с най-висок дял са вложенията в България (40.64%), следвани от САЩ (17.44%), Германия (6.38%), Франция (6.13%) и др.

С оглед на факта, че близо 70% от вложенията са в България, САЩ, Германия и Франция, а постигнатите резултати от фондовете за последните години са близо два пъти по-високи от средните лихви по депозитите в страната, тук е мястото да попитаме – какво предлагат от НОИ, къде ще се инвестират нашите средства, кой ще ги управлява?

И ако имаме право на избор, не е ли право на избор да се осигуряваме само в частните пенсионни фондове, а не в НОИ?

* В Универсален пенсионен фонд (УПФ) задължително се осигуряват работещите, които са родени след 31 декември 1959 г. Размерът на вноската за осигуряване в универсален пенсионен фонд се определя в Кодекса за социално осигуряване. Тя е 5% от осигурителния доход.

** В професионален пенсионен фонд задължително се осигуряват работещите при условията на първа и втора категория труд лица. Вноската за първа категория труд е - 12% и за втора категория труд - 7% от осигурителния доход. Осигурителните вноски в професионалния пенсионен фонд са изцяло за сметка на осигурителя.

*** Материалът е с информативен характер и не представява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.