Седмично от банките в Гърция са се теглите по над 3 млрд. евро, а загубите за банковата система в последните три и половина месеца се оценяват на над 50 млрд. евро.

Кои са представените у нас гръцки банки и какви са техните резултати през 2014 г.

Активи

В края на 2014 г. активите на трите гръцки банки (вече няколко месеца Пощенска банка* не попада в този списък) в страната ни са за 13 млрд. лв., което представлява 15.8% дял от съвкупните активи на банковата ни система. Година по-рано активите са 13.7 млрд. лв., или 16 на сто.

Обединена Българска Банка управлява активи за 6.57 млрд. лв., с което се нарежда на 4-а позиция сред най-големите ни банки. Активите на Алфа Банк и Банка Пиреос са респективно 3.6 млрд. лв. и 3.25 млрд. лв., което ги прави 9-ата и 10-ата най-големи банки в България.

За последните 12 месеца активите на Алфа Банк растат със 7.8 млн. лв., а на Банка Пиреос и ОББ намаляват.

Печалби

Обединена Българска Банка приключи изминалата 2014 г. с печалба от 76.2 млн. лв. спрямо положителен резултат от 16.8 млн. лв. за година по-рано. Алфа Банк и Пиреос отчитат загуби от 1.3 и 32.2 млн. лв., сочат данни на Българска народна банка.

Година по-рано и трите банки отчетоха печалби.

Депозити

Само за година Банка Пиреос успя да привлече 330 млн. лв. спестявания от гражданите, а ОББ – 205 млн. лв. Ръстът при депозитите от домакинствата на Алфа Банк е от 111 млн. лв.

Кредити

При кредитирането на домакинствата най-голям ръст се отчита в портфейла на Алфа Банк, като той е от 2.2 млн. лв.

Банка Пиреос и ОББ намаляват кредитния си портфейл с 25.667 млн. лв. и 99.49 млн. лв.

Гръцката криза

Как и дали ще се отрази политическата обстановка в Гърция и масовото теглене на средства от местните банки на представените у нас институции?

Масовите тегления в южната ни съседка може би вече са към края си, тъй като страната се договори за 4-месечно удължаване на спасителния план.

Предложените реформи включват мерки срещу укриването на данъци и корупцията и опити за търсене на спестявания и ефективност.

А както се видя от случилото се в България, така по всяка вероятност ще се получи и в Гърция - връщане на депозитите отново в банките. Въпрос на време, или както се казва по български – всяко чудо за три дни.

*От май 2014 г. 64.6% от капитала на банката е собственост на канадски и американски фондове