Анализаторът Джон Ловало от Bank of America Merrill Lynch притесни сериозно инвеститорите в производителя на електромобили Теsla, след като публикува анализ, предричащ сериозно поевтиняване в акциите на компанията.

Той също така понижи ценовия таргет за ценните книжа до 65 долара спрямо досегашните 70 долара. Акциите завършиха вчерашната борсова сесия при 203.76 долара.

И макар това да е далеч под върха им от 291 долара от миналата година, цената е над 11 пъти по-висока от първичното им публично предлагане при 17 долара през 2010 година.

Ловало е най-мечи настроеният анализатор на Уолстрий, следящ компанията. За сравнение, анализаторът от Stifel Nicholas Джеймс Албъртайн е най-бичи настроен с ценови таргет за акциите от 400 долара.

Предвид факта, че компанията не постигна целите си през четвъртото тримесечие на годината и не е успяла да достави 1 400 автомобила от планираните за изминалата година 35 000, погледите на инвеститорите са към това дали капитализацията от 26 милиарда долара е оправдана.

Според Ловало, пазарната оценка на компанията е необосновано висока и до голяма степен се предопределя от дългосрочни прогнози, които е изключително трудно да бъдат направени и още по-трудно спазени. Пазарът на този етап пренебрегва негативните резултати, свързани с настоящето на компанията.

Цената, която се поставя като прогноза от Ловало, не е виждана от инвеститорите от средата на 2013 година, или около една година след дебюта на модела Model S. Малко по-късно през тази година изданието Motor Trend го определя за „кола на годината“, след което започва параболичното поскъпване в акциите й.

Тезата на Ловало е, че компанията няма да се развива в следващите пет-десет години според плановете, очертани от изпълнителния й директор Елън Мъск.

Дори и да съумее да се развива по предначертания план, компанията трябва да се разглежда като „производител на един автомобил, който ще има нужда от изключително големи инвестиции, за да върви по предварително зададения курс“, смята още Ловало.

Тази компания обаче се търгува при много висока пазарна оценка, според специалиста.