През февруари колебанията на цените на хранителните стоки са в диапазона ±1-5%, отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

След като през цялата 2014 г. имаше трайна тенденция на спад на цената на захарта, от началото на новата година се наблюдава слаба възходяща тенденция, като през м. февруари, спрямо м. януари има ново слабо покачване на цената с 0.8%.

Още от началото на м. декември 2014 г. се наблюдава лек възходящ тренд при цената на брашното. През първите два месеца на новата година кривата има нестабилен характер с леки отклонения в двете посоки. През м. февруари е отчетен слаб ръст на цената на месечна база с 1.2%.

И през месец февруари се запазва низходящият тренд при движението на цената на фасула като спрямо януари има поевтиняване от 5%.

Цените на ориза и олиото се задържат около нивата от предходния месец. Цената на яйцата се е покачила на месечна база с 5.6% (1 ст./бр.).

При цените на млечните и месните произведения се наблюдава спад спрямо предходния месец, като само при пилешкото месо има леко колебание нагоре от 1.6%.

Спрямо същия месец на миналата година колебанията на цените на едро на млечните произведения са разнопосочни, като при кравето сирене и кашкавал “Витоша” е регистриран спад на годишна база от около 6%, а цената на кравето масло се е повишила спрямо същия месец на миналата година с 5.4%.

Цената на свинското месо също бележи слаб ръст на годишна база от 6.6%. Леко поевтиняване има при пилешкото месо от 2.7% и при месните произведения с около 6-7%.

Цените на основните хранителни стоки захар, олио и брашно запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 22.7%, на олиото 9% и на брашното 3.5%. Цената на яйцата бележи ръст спрямо същия месец на миналата година от 5.6%. Оризът също поскъпва на годишна база със 7.3%.

В резултат на стабилизирането на цената на фасула през втората половина на предходната година цената му през февруари 2015 г. спрямо февруари 2014 г. е с 13.5% по-ниска. При цената на ориза е регистриран ръст на годишна база от 7.3%.

През месеца се наблюдава поскъпване на всички зеленчуци. Поскъпването на месечна база на българските оранжерийни краставици е 47%, а на тези от внос - 30.6%. Цените на българските оранжерийни доматите спрямо предходния месец са с 5.6% по-високи, а поскъпването на месечна база на вносните домати е 3%. Ръст на цената спрямо януари е регистриран и при картофите – 6%.

При плодовете се наблюдава поскъпване на бананите (16.6%), мандарините (4.4%) и лимоните (1.2%), а спад на месечна база има при портокалите (2.8%) и лимоните (1.2%).

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава поевтиняване на картофите (33%), краставиците (5-10%), ябълките и лимоните (3-5%).

Ръст на годишна база бележат цените на доматите (13 - 22%), бананите (15.5%) и портокалите (11.8%), а цената на мандарините спрямо същия месец на предходната година е без промяна.