Системата за електронно плащане Apple Pay, пусната миналата есен от едноименната компания, е послужила за извършване на серия от измами, свързани с кражба на банкови данни, съобщи в четвъртък изданието WallStreet Journal.

Според бизнес ежедневника, който потвърждава информацията, публикувана за първи път по-рано тази седмица от британския вестник Guardian, измамниците са атакували в четири пети от случаите самите магазини на Apple.

Тези магазини, естествено, приемат Apple Pay, но и продават по-скъпи продукти, отколкото други магазини, разрешаващи тази платежна система. Така именно Apple става по-интересна цел за измамниците.

Разследваните измами не поставят под въпрос сигурността на самата система на Apple, която не е била хакната, но те показват лекотата, с която някои банки разрешават използването на данни за клиентите си от разплащателната система, пише WallStreet Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Някои от засегнатите банки са предприели стъпки за преразглеждане на процедурите си за сигурност, според цитираните източници.

Банковите данни са били откраднати по време на последните масови хакерски атаки срещу големи вериги магазини в САЩ като Home Depot и Target, които бяха насочени срещу няколко десетки милиони сметки, според WallStreet Journal.

Изследователската компания Emarketer изчислява, че в САЩ през миналата година са извършени мобилни разплащания за 3.5 милиарда чрез смартфон - повече отколкото разплащания с кредитна карта или в брой, и може да достигнат 27.5 милиарда през 2016 г. и 118 милиарда щатски долара през 2018.

Знак, че секторът е все по-оживен: филиалът PayPal (дъщерното дружество, с което американският онлайн търговец eBay скоро ще се раздели) обяви днес, че ще купи стартиращата компания Paydiant, за да конкурира Apple Pay.