Доларът се търгуваше близо до 11-годишен връх спрямо кошница от няколко други валути днес и може да увеличи ръста си, ако очакваните по-късно през деня данни за неселскостопанската заетост в САЩ засилят аргументите за вдигане на лихвите в следващите месеци.

Според анализатори, участвали в проучване на Reuters, щатската икономика е създала 240 000 нови работни места миналия месец, а нивото на безработицата е намаляло от 5.7 на 5.6%.

Доларът се разменя срещу 119.98 йени, след като поскъпна до триседмичен връх от 120.40 йени вчера. Доларовият индекс бе на ниво от 96.318 пункта, след като вчера нарасна до 96.593, което бе най-високото му ниво от септември 2003 г.

По-голяма част от този ръст се дължеше на слабото евро, което остана под натиск, след като Европейската централна банка обяви, че започва програмата си за изкупуване на облигации следващата седмица.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги изненада някои анализатори, като каза, че централната банка ще бъде готова да купува облигации с отрицателна лихва до 20 базисни пункта, което предизвика поскъпване на облигациите на страните от еврозоната.

Новината за лихвите засенчи завишаването на прогнозата на ЕЦБ за икономическия растеж в еврозоната.

Еврото падна под 1.1000 спрямо долара за първи път от септември 2003 г., но след това възстанови част от изгубеното до 1.1029. Според някои трейдъри еврото може да тества нивото от 1.0500, което е най-ниското от март 2003 г.

Спрямо британския паунд европейската валута се търгуваше малко над седемгодишното дъно от 72.18 пенса. Еврото също така бе при едномесечно дъно от 132.125 спрямо йената.

Суровинните валути днес се представят зле, като най-големият губещ е новозеландският долар. Кивито започна да поевтинява още вчера и ускори спада си, след като през нощта започна обиране на стопове.

Трейдъри отбелязват, че слабото представяне на кивито започна, след като Централната банка на Нова Зеландия обяви, че обмисля да принуди банките да задържат повече капитал срещу заемите, които отпускат на инвеститорите в жилищни имоти.

Подобни мерки могат да намалят необходимостта от вдигане на лихвите, а инвеститорите реагираха, като понижиха кивито до десетдневно дъно от 0.7454 щатски цента.