Обстановката в бедстващия регион на Смолян постепенно започва да се нормализира. Основният проблем обаче остава липсата на ток и достъпът до много от населените места в района.

Областният управител Недялко Славов съобщи, че голямо свлачище е затворило главния път Пловдив - Смолян в района на Нареченски бани и призова пътуващите да се пренасочват към алтернативният маршрут през Кричим - Девин и ако не е наложително, да не се пътува.

Без ток в Смолянска област са общините Рудозем, Мадан, Неделино и Баните, както и много села в община Смолян. Все още няма ток в отделни части от кварталите на града. Правят се опити да се стигне до подстанциите в Мадан, Рудозем и Баните, за да се даде възможност на групите на електроразпределителното дружество да отстранят авариите към малките населени места.

Прогнозите не са обнадеждаващи и се предполага, че ще има селища, в които все още няколко дни няма да има електрозахранване. Тежко е положението в община Мадан, която няма достъп до 16 села и четвърти ден е без ток. Рудниците са потопени във вода, съобщи БНР.

Остава тежко положението в общините Баните и Неделино. В Неделинското село Средец от петък вечерта 25 гурбетчии са блокирани в селото заради снега, каза кметът Съби Хаджиев.

"Пътищата са затворени, проводниците са на земята, населението е лишено, тъй като в магазините, каквато продукция имаше, всичко е изкупено. Вече пети ден аз идвам тук на върха, за да подам сведение, че обстановката е много тежка.

Имаме смъртен случай. Наложи се да мобилизирам селото да направим път километър и половина до гробището, за да може да извършим самият ритуал. Да се надяваме, че от община Неделино ще пуснат пътят, но с една верижна машина едва ли, ако не се включат и съседни общини да помогнат".

Собственикът на една от големите фирми-производителки на хляб в Смолянско Костадин Чиновски каза, че след възстановяването на електрозахранването снощи те са произвели близо девет хиляди броя хляб.

"Ние засега се справяме, само ток да имаме, всичко друго ни е подсигурено, организацията е добра. Въпросът е само пак да не спре токът. Само в един регион не сме доставяли в събота - в Смилян, иначе навсякъде е било заредено. Вчера не е карано никъде.

От днес пак абсолютно навсякъде ще караме, горе-долу към осем-девет хиляди броя, които отиват в целия регион, не само в града. Не можеме да наваксаме, защото токът дойде късно вечерта. Днес ще се работи цял ден, да се навакса. Мисля, че до утре вече положението ще бъде нормализирано навсякъде, ако пак не спре токът".

Поне 15 дни ще са необходими, за да се възстанови подаването на ток за част от селата в община Рудозем. Кметът на града Румен Пехливанов очаква днес да бъде възстановено електроподаването в общинския център. Все още три селища в района остават откъснати от света, каза пред БНР Румен Пехливанов.

Остава сложна обстановката в област Кърджали. Стотици селища все още са без ток и до тях няма без достъп. Най-критична е ситуацията в община Ардино, където четвърто денонощие бедстват хиляди хора. Проблемът идва от многото аварирали далекопроводи, до които е невъзможно да се стигне.

БЧК започна хуманитарна акция за доставяне на продукти в засегнатите селища. До Ардино трудно стигнат дори високопроходимите автомобили. Пътят до там е осеян с близо четириметрови преспи и стотици паднали дървета. В момента той се разчиства и очакванията са до края на деня движението по него да бъде възстановено при зимни условия. В цялата община Ардино няма ток. До много от селищата няма и път.

От този район вече има два сигнала за тежко болни хора, за които вероятно ще се наложи да бъде изпратен хеликоптер. Медицинските екипи не могат да стигнат до селата Брезен и Голобрад, за да окажат помощ на две жени - онкоболна и диабетичка на инсулин. Червеният кръст започна акция за доставяне на продукти в засегнатите от бедствието села.

Екип на организацията вече пътува с тежки машини по все още непроходимия път за Ардино и ще спира във всяко село, до където може да стигне. Носи лекарства, вода и храна. Аварийните екипи и днес продължават работата по възстановяване на повредените далекопроводи.

Привлечени са още допълнителни групи. Военен хеликоптер Кугър прелетя над подстанцията в село Бойно и засне проблемните далекопроводи, до които екипите нямат достъп. Повредата в района вече е установена и към там веднага бяха насочени аварийните групи.

В Пловдивско - остава бедствено положението в община Лъки. Усилията на аварийните екипи са насочени към разчистването на пътя до село Манастир, откъснато от снежните навявания и преспи вече четвърти ден. Възстановено е електрозахранването в Лъки, манастирския комплекс "Кръстова гора" и Борово.

Пътят до Манастир се разчиства с роторна машина, осигурена от 24-а авиобаза в Крумово. Около 50 служители на община Лъки и доброволци отстраняват падналите дървета. Надяваме се днес да успеем да стигнем до селото, където има около 50 души, каза пловдивският областен управител Розалин Петков.

Информацията, с която разполагаме е, че са осигурени с храна, няма нуждаещи се от спешна помощ , подчерта Петков. По думите му, след Манастир, техниката ще бъде пренасочена към село Добралък. Куклен са изчистили до Яворово. Не могат да стигнат до Добралък, няма връзка с тях. Те нямат ток.

Розалин Петков допълни, че продължава разчистването на пътя Асеновград - Кърджали, в частта му след село Новаково. Той каза още, че нивата на язовирите и реките се наблюдават във всички общини, най-вече в Съединение, където река Потока събира водите на язовирите от Параджишко.

Засега ситуацията не е критична, заяви областният управител. Реката побира пуснатата вода от язовирите и има още капацитет. Кметът на Съединение Георги Руменов допълни, че заради високите подпочвени води са засегнали няколко къщи в ниската част на града. В момента те се отводняват.

Бедственото положение в пазарджишката община Ракитово остава в сила, потвърди кметът Любомир Петков. Натрупаният сняг е до 80 см в населените места и четвърти ден в общината няма електричество.

Валежите от последните дни активизираха свлачище в село Цар Симеоново, Видинско. Четири къщи вече са срутени. В съседство има и други застрашени. Хората описват ситуацията тук като много тежка. Четири къщи са паднали вследствие на свлачищните процеси, активизирани от скатни води. Последната къща е паднала за последните два дни, а други 26 къщи в съседство са потенциално застрашени.

Комисия от областната администрация от община Видин, "Пожарна служба, пожарна безопасност и защита на населението" и Напоителни системи извършват оглед на място. Необходимо е да се направи спешно отводняване, което да отклони водата, течаща по склоновете през селото. Дъжд вали и в момента, а хората са притеснени, че основите на къщите им ще подадат още тази нощ. Проблемите са започнали от петък вечерта.

Кметският наместник Емил Димитров е притеснен и за пътя Видин - Арчар - Лом, който минава през село Цар Симеоново. На пътното платно има напукани участъци и трафика е натоварен, предимно от тежки автомобили. Такава е ситуацията към момента във видинското село Цар Симеоново.

Ситуацията в Хасковска област вече е по-спокойна. Четвърти ден селата на общините Минерални бани и Стамболово са без ток и вода. Продължава работата по отстраняването на повредите в електропреносната мрежа. В Минерални бани, където вчера беше обявено бедствено положение, вече има ток, отворени са и основните пътища в общината. С топенето на снега се очаква повишаване нивата на реките в региона.

Остава затворен пътят Троян, Дряново,Тенево в община Симеоновград, поради излизане от коритото на река Съзлийка. Заради разливи от река Мартинка, непроходим е пътят Димитровград-Симеоновград. В девет училища не се провеждат учебни занятия, тъй като пътищата към селата не са разчистени.

Усложнена остава обстановката в Елхово.Трети ден нивото на река Тунджа в района на Елхово е критично високо. Наводнени са мазета и сутерени, част от промишлената зона също е наводнена. Обнадеждаващо е, че от снощи Тунджа бележи застой, дъждовете в региона спряха, а при Ямбол реката е спаднала с около 15 см. В Елхово, заради разливи, не се разрешава достъпът на хора в градския парк и промишления пазар.

В района на автогарата и още няколко улици в най-ниските части на града канализацията връща водата, а причината са високите подпочвени води. Мазета и сутерени също са наводнени. В няколко жилищни блока водата се изпомпва, но същинските отводнителни дейности ще започнат, след като нивото на реката спадне. Проблем с високите подпочвени води имат и жителите на всички села по поречиито. Наводнени са и хиляди декари земеделски земи.

В „Мини Марица изток“ работят денонощно за монтирането на 3.5 км тръбопровод за обезводняването на рудник 1, съобщи за „Хоризонт“ изпълнителният директор на въгледобивното дружество инженер Андон Андонов. На този етап „ТЕЦ Марица изток 2“ не се снабдява с въглища и работи с намалена мощност от 960 мегавата.

Тръбопроводът, който трябва да бъде монтиран до дни има за цел да изведе водите от рудника на юг, за да не се връщат отново в язовир „Ковачево“ и нивото му да спадне. За заваряването на тръбите са изпратени екипи и от ТЕЦ “Марица изток 2“, която в момента работи само с пет от осемте си блока.

Засега централата разполага с въглища на склад, ако се наложи доставка от мините, ще бъде използвана ж.п. гара Любеново за транспортирането им. В рудника спешно са докарани траверси и чакъл и се работи за възстановяване на ж.п. линиите, наводнени от преливането на язовира.

В Гълъбово нивото на река Съзлийка е паднало с 10 см, днес се очаква да започне подсушаване на съоръженията в наводнената подстанция. Градът и селата продължават да се снабдяват с ток от „Мини Марица изток“.

Шест от подстанциите на Електроенергийния системен оператор все още не работят. От тях се захранват районите на Рудозем, Мадан и части от Велинград, Неделино, Ардино и Баните. Това съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на енергодружеството Иван Йотов:

Затрудненията са ни от това, че е много недостъпна местността, променяща се постоянно. Мокрият сняг събаря дървета и веднага, след като сме минали и направили обход, и отстранили една авария, възможностите да се появи друга са много вероятни. Смятаме, че до края на деня доста ще напреднем, най-малкото ще подадем напрежение, надявам се, на Ардино и на Велинград. Правим всичко възможно и другите подстанции да бъдат захранени.

Общо около 500 населени места са без ток в Югоизточна България. Освен посочените от Електроенергийния системен оператор райони на Велинград, Ракитово, Смолян, Мадан, Рудозем, Баните, Ардино, без захранване заради аварирали съоръжения на EVN са и части от общините Родопи, Бяла Черква, Кирково, Хасковските минерални бани, Джебелско и Крумовград.

Снимки: EVN